Foto: NEW YORK - Zeker acht Chinese vluchtelingen ...

Foto: NEW YORK - Zeker acht Chinese vluchtelingen zijn zondagochtend vroeg om het leven gekomen bij een poging illegaal de Verenigde Staten binnen te komen.

Zij kwamen om toen ze zwemmend probeerden het strand bij New York te bereiken nadat het vrachtschip Golden Venture aan de grond was gelopen. Het schip trachtte meer dan 300 Chinese vluchtelingen binnen te smokkelen.

De meeste overlevenden kregen op het strand medische hulp en konden zich in dekens hullen. Enkele tientallen zijn met onderkoelingsverschijnselen naar ziekenhuizen gebracht. Een onbekend aantal wordt nog vermist. Bij de reddingsactie kwamen kustwacht, politie, brandweer en medische hulpdiensten met 28 boten en enkele helikopters in actie.

De vluchtelingen, die volgens de Amerikaanse autoriteiten uit de Chinese provincie Fujian komen, hebben inmiddels asiel in de Verenigde Staten aangevraagd. Ze worden tijdelijk ondergebracht in detentiecentra. De vluchtelingen hadden een zeereis van honderd dagen achter de rug. Ze kregen slechts een keer per dag te eten en zaten bijeengepakt in een ruim.

Volgens een Amerikaanse functionaris hadden ze ieder meer dan 50.000 gulden betaald voor hun reis naar de Verenigde Staten om daar “een kans te krijgen om te werken”. Hij beschuldigde de Chinese georganiseerde misdaad in Hongkong en New York ervan de hand te hebben in dit soort transporten. De Golden Venture is het 24ste vrachtschip met illegale immigranten at sinds augustus 1991 voor de kust van Amerika is onderschept. (Reuter,AP)