Eis: 1 tot 3 maanden cel voor geweld tegen ME

DEN HAAG, 7 JUNI. Het openbaar ministerie heeft vanochtend voor de politierechter een tot drie maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen verdachten van openlijke geweldpleging tijdens de jongerendemonstratie op 8 mei in Den Haag.

Gelet op het feit dat geen van de verdachten een strafblad had, is de officier van justitie bereid de gevangenisstraf om te zetten in dienstverlening. De Haagse reclassering had de rechter schriftelijk ook al gevraagd de blanco strafbladen in aanmerking te nemen.

De bedoeling is dat vandaag veertien van de in totaal 25 zaken worden behandeld. Aan het begin van de middag waren vijf verdachten, allen jongens, door de Haagse politierechter gehoord. Alle verdachten hebben bekend stenen of blikjes te hebben gegooid naar de politie tijdens de rellen die ontstonden bij de demonstratie tegen bezuinigen op de studiebeurs en op de uitkeringen voor jongeren.

Bij charges van de mobiele eenheid vielen tientallen gewonden. De politie arresteerde 53 mensen. Naar het politie-optreden lopen verschillende onderzoeken. Twee van de verdachten verklaarden na hun arrestatie herhaaldelijk te zijn geslagen of met slaan te zijn bedreigd. Een jongen liep gekneusde kaken en ribben op.

Verschillende raadslieden meenden dat de rechter zich geen goed beeld van de gebeurtenissen kan vormen zo lang de onderzoeken naar het politie-optreden niet zijn afgerond. Maar volgens de officier van justitie heeft het onderzoek uitsluitend gevolgen voor de politie zelf.

De vijf verdachten zijn jongeren die, zoals een van de raadslieden het uitdukte “gewoon gezellig naar een demonstratie” wilden gaan. Allen verklaarden niet tot de groep van relschoppers te behoren die de politie voor de ongeregeldheden verantwoordelijk houdt.

De rechter doet pas uitspraak als ze alle verdachten heeft gehoord. Morgen gaan de zittingen verder. Jongerenorganisaties organiseerden vanmiddag voor het paleis van justitie een alternatief "tribunaal'. Zij klagen de politie aan wegens het gewelddadig optreden. De jongeren verwijten de politie dat zij zich niet aan de afspraken heeft gehouden over de inzet van politie en ME.

Een aantal plaatselijke studentenbonden, onder meer uit Utrecht, Nijmegen en Groningen, en de actiegroepen Jongeren in Verzet en de Jongerenbond heeft inmiddels aangekondigd op 19 juni in Den Haag een nieuwe landelijke demonstratie te organiseren. Zij willen met de demonstratie aantonen dat zij “niet bang zijn om voor hun mening uit te komen”. Vorige week besloten de landelijke studentenvakbond LSVb en de FNV- en CNV-jongeren om een geplande demonstratie op 12 juni af te lasten omdat het onmogelijk was om met de Haagse politie afspraken te maken over de wijze van politie-optreden. Deze organisaties zijn om die reden dan ook niet betrokken bij de demonstratie van 19 juni