Duits leedvermaak over door Bayern gemiste landstitel

ROTTERDAM, 7 JUNI. Otto Rehhagel, trainer van Werder Bremen, sprak van “een wonder”. Zijn ploeg had voordat negen dagen geleden de koppositie van de grote favoriet Bayern München werd overgenomen sinds 9 maart '91 de Bundesliga niet meer aangevoerd. Toch behaalde Werder zaterdag de Duitse voetbaltitel, de tweede in de dertien jaar dat Rehhagel er trainer is. Het laatste kampioenschap dateert van 1988.

De Bundesliga kreeg een droomontknoping. Met nog één wedstrijd te gaan hadden Werder en Bayern een gelijk aantal punten en was het doelsaldo van Rehhagels ploeg welgeteld één doelpunt beter: +30 tegen +29.

Er kon dus nog van alles gebeuren. Bayern leek zelfs iets in het voordeel. De Zuidduitsers moesten voor hun laatste wedstrijd naar Schalke '04 en dat had niets meer te winnen. VfB Stuttgart, Werders tegenstander, had daarentegen nog een kleine kans op een UEFA-Cupplaats. Al snel bleek echter dat Bayern niets cadeau zou krijgen in Gelsenkirchen. De club is niet geliefd in Duitsland en zeker niet bij Schalke '04 dat op de transfermarkt een paar slechte ervaringen met Bayern achter de rug heeft. De spelers van Schalke vochten alsof ze zelf kampioen konden worden.

De twee stadions waren uitverkocht, 52.000 toeschouwers in Stuttgart en 70.000 in Gelsenkirchen. De spanning was groot. De supporters van beide titelkandidaten keken met radio's aan hun oren naar de verrichtingen van hun favoriete club. Ze wilden ook de stand van zaken in het andere stadion volgen. Bayern kwam bij Schalke al na vier minuten op achterstand door een fantastisch afstandschot van Anderbrügge. Scholl bracht de bezoekers halverwege de eerste helft weer op 1-1, maar dat doelpunt zorgde niet voor de verwachte kalmte bij het nerveuze Bayern. De Witrus Borodjuk bezorgde Schalke met de rust zelfs een 2-1 voorsprong. Bij Stuttgart-Werder stond het toen nog 0-0.

In de tweede helft sloeg Werder uiteindelijk toe. Invaller Bernd Hobsch, een Oostduitser uit Leipzig, zorgde voor 0-1 en gaf de pass waaruit verdediger Wolter 0-2 kon zorgen. Er waren toen vijftig minuten gespeeld. Het vrijwel kansloze Bayern bleef in Gelsenkirchen verbeten voor zijn laatste kans vechten. Dat leverde pas laat succes op. Lothar Matthäus zorgde in de 74ste minuut voor 2-2 en Jan Wouters zette Bayern twee minuten later met een van richting veranderd schot op voorsprong.

Die twee treffers zorgden in Stuttgart nog even voor nervositeit bij Werder-trainer Rehhagel, hoewel Bayern in het resterende kwartier nog zeker twee keer moest scoren. Toch liet Rehhagel zijn spelers met zenuwachtige vingerbewegingen de stand in Gelsenkirchen weten. De ervaren trainer had in de strijd om de titel al een vreselijke ervaring achter de rug. In 1986 had Werder één wedstrijd voor het einde de kampioensschaal voor het grijpen, maar het miste toen op een cruciaal moment een strafschop tegen concurrent Bayern. In de laatste speelronde verloor Werder van Stuttgart en greep Bayern door een ruime zege op Borussia Mönchengladbach de titel.

Zo ver kwam het nu niet. Werder breidde zijn eigen voorsprong snel naar 3-0 uit, weer door Hobsch, en Schalke '04 wist drie minuten voor tijd nog op 3-3 te komen tegen Bayern. Daardoor beëindigde Werder de dertigste editie van de Bundesliga zelfs nog met één punt voorsprong op de grote rivaal. Het leedvermaak over Bayerns misser was groot in Duitsland. Bayern München, vorig jaar na een desastreus seizoen slechts tiende, had de titel voor het grijpen gehad. De club voerde 32 van de 34 weken de ranglijst aan. De chagrijnige clubvoorzitter Fritz Scherer noemde zaterdagavond bij terugkeer in München “ongeconcentreerdheid” als de oorzaak van de ineenstorting van het lang zo oppermachtige team. Trainer Erich Ribbeck, één jaar jonger dan collega Rehhagel, hoeft echter niet te vrezen voor zijn baan. Gisteren versterkte Bayern zich al voor het volgend seizoen met de 24-jarige aanvaller Marcel Witeczek die voor zes miljoen Mark van FC Kaiserlautern werd overgenomen.