Druk op Milosevic om vrijlating van oppositieleider Draskovic

BELGRADO, 7 JUNI. Buitenlandse politici, de Servische orthodoxe kerk, Servische intellectuelen en opposanten van het bewind van president Milosevic hebben zich het afgelopenm weekeinde ingespannen voor de vrijlating van de Servische oppositieleider Vuk Draskovic.

President Mitterrand van Frankrijk en premier Mitsotakis van Griekenland deden een beroep op Milosevic om Draskovic vrij te laten. Deze werd dinsdagnacht gearresteerd na een felle demonstratie tegen het Servische regime. Hij werd daarbij volgens woordvoerders van zijn partij ernstig mishandeld. Vrijdag werd Draskovic in staat van beschuldiging gesteld wegens pogingen het bewind met geweld omver te werpen. In zijn brief aan Milosevic schreef de Franse president Mitterrand dat het nieuws van de aanhouding “sterke emoties” heeft losgemaakt in Frankrijk. “Het Franse volk verwacht dat de Servische autoriteiten de rechten van het individu zorgvuldig respecteren”, aldus Mitterrand.

De Servische orthodoxe kerk, die zich al geruime tijd uiterst kritisch opstelt tegen Milosevic, heeft de aanhouding van Draskovic scherp veroordeeld als een daad waarmee “de Servische eer” wordt geschaad en naar aanleiding van de betogingen van dinsdag gewaarschuwd voor een “broederoorlog tussen Serviërs”. Ook prominente intellectuelen nemen het voor Draskovic op. Een aantal van hen heeft zich gemeld als lid van een "initiatiefcomité' dat door de oppositie is gevormd en dat campagne gaat voeren voor de vrijlating van Draskovic. (Reuter, AFP)