Dichtfeest met hapjes

ROTTERDAM, 7 JUNI. Tienduizenden mensen hebben gisteren in Rotterdam een bezoek gebracht aan Poetry Park. Het voor de zestiende keer gehouden festival was opnieuw een waar volksfeest; wat ooit begon met het simpele voorlezen in het park bij de Euromast aan de vooravond van het dichtersfestival Poetry International, is uitgegroeid tot een omvangrijke kermis voor alle rangen en standen, rassen en gezindten.

De opzet van het festival, zoveel mogelijk allochtone culturen aan bod te laten komen, is geslaagd te noemen. Er werd veel aantrekkelijke muziek gemaakt en veel lekkers gebraden in de dorpen van verschillende landen, maar ook de meer verfijnde cultuur was niet vergeten. Als vanouds lazen dichters uit eigen werk en er werden drie nieuwe poëziebundels gepresenteerd; van de Surinaamse dichteres Cándani ("Maanlicht'), van de Chileen Ricardo Cuadros Mercado en van de ernstige Marokkaanse Berber-dichter Ahmad Ziani ("Zingen en boontjes peuzelen gaan niet samen'), die bij het horen van de Nederlandse vertaling steeds instemmend het hoofd heen en weer bewoog. Andere dichters waren onder meer de zwaar zwetende Argentijnse Luisa Futoransky, de sympathieke uit Curaçao afkomstige Henry Habibe, de Chinese balling Duoduo en P.C. Hooftprijswinnaar Remco Campert, tijdens wiens optreden de dichterstent afgeladen vol was.

Een van de aardigste onderdelen van Poetry Park was het nieuwe programma met "story tellers', samengesteld door de reusachtige presentator Paul Middellijn. Alle vertellers vielen na hun optreden in zijn armen. Het publiek in de tent luisterde ademloos naar de grijze, bebaarde en met notenkettingen behangen Surinamer Guillaume Pool, die vertelde over twee Surinaamse meisjes van wie de een ontevreden en jaloers was en de ander liefdevol en vrolijk. Leuk was ook het optreden van de negenjarige Nederlandse Lotte Hofsteenge, die zonder haperen een tien minuten lang, ingewikkeld verhaal vertelde over een kobold die zich nooit verveelde maar op een dag toch op zoek ging naar een vrouw. De absolute ster van dit programma was echter de Zuidafrikaanse Gcina Mhlophe, een in fraai zwart en roze gestoken vrouw, die met expressieve stem en mimiek bloedstollende verhalen vertelde over grote en kleinere monsters in de natuur. Prolongatie gewenst.

    • Arjen Schreuder