De goede bron van Ien Dales

Minister van binnenlandse zaken Ien Dales had tijdens de parlementaire enquête over de uitvoering van de sociale verzekeringen voor haar beschuldiging dat de vakbeweging wethouders onder zware druk zette bronnen die voor haar méér dan betrouwbaar zijn.

Nog even het letterlijk citaat (Dales spreekt over de tijd dat ze directeur Sociale Dienst in Rotterdam was): “Als adviserend ambtenaar van mijn wethouder heb ik het meegemaakt dat door de vakbeweging klip en klaar werd gezegd: wij weten anders wel raad met wethouders die er eigen ideeën op na houden. Die blijven geen wethouder. Als dat geen dreiging is, weet ik het niet meer. Ik wil wel zeggen, als ik toen wethouder was geweest, dan had ik de neiging gehad om hem de deur uit te schoppen.”

Ferme taal. De aanwezige pers genoot. Van enige relevantie voor de enquête was weliswaar geen sprake - Rotterdamse wethouders hebben over de WW, WAO en de Ziektewet niets te zeggen - maar dat deed op dat moment niet ter zake. Zo'n ontboezeming is nieuws. Dales vervolgde: “Ik heb een- en andermaal recht onder mijn ogen, gemakkelijk af te leiden en gerapporteerd van zeer betrouwbare bron, te maken gehad met dat type dreiging.”

Een zeer betrouwbare bron? Wie was rond 1980 die wethouder in Rotterdam? Dat was mr. E.M.A. Schmitz, tegenwoordig burgemeester van Haarlem, maar groot geworden in de Rotterdamse politiek. Schmitz werd begin jaren zeventig namens D'66 (toen nog met komma) lid van de gemeenteraad, en was later namens de PvdA in 1974 wethouder van sociale zaken en volksgezondheid. Ze is echter ook levenspartner van Ien Dales. Recht onder haar ogen. Inderdaad. (KC)