Cyndi Lauper

Cyndi Lauper: Hat Full Of Stars; Epic 473054-2

Madonna mocht willen dat ze zo mooi kon zingen als Cyndi Lauper. De zangeres van pophits als Girls Just Want To Have Fun en True Colors kreeg erkenning uit een onverwachte hoek, toen Miles Davis haar compositie Time After Time onsterfelijk maakte met een impressionistische trompetversie. Lauper schakelt moeiteloos over van een kinderlijk Betty Boop-stemmetje op een feministisch strijdlied waarbij ze de glazen in de kast doet rinkelen.

Haar vierde cd Hat Full Of Stars staat op het eerste gehoor bol van tegenstrijdigheden. Zo wordt de straffe housebeat van producer Junior Vasques gecombineerd met de traditionele folkrock van The Hooters, die in vier van de twaalf nummers hun akoestische instrumenten laten galmen. De liedjes zijn doorgaans rijk aan melodie, maar dat weerhoudt Lauper er niet van om haar hart te luchten in het schreeuwnummer Product Of Misery, waarmee ze het leed van de mensheid op haar schouders lijkt te willen nemen.

Haar fantasiewereld heeft er een grimmige dimensie bij gekregen, nu de zangeres van Girls Just Want To Have Fun heeft ontdekt dat de wereld vol is van discriminatie en geweld. Cyndi Lauper zingt erover met de naëve verontwaardiging van een schoolmeisje, dat niettemin haar lippen stift en een dansje maakt om bij de medeleerlingen in de smaak te vallen. Ze is lang niet zo doortrapt als Madonna, maar daarom des te leuker.

Cyndi Lauper: Hat Full Of Stars; Epic 473054-2

    • Jan Vollaard