Binnenschippers beëindigen actie

TERNEUZEN, 7 JUNI. De ruim honderd binnenschippers, die sinds vrijdagmiddag in de Terneuzense haven de met tienduizend ton fosfaat geladen vrachtvaarder Starman beletten aan te meren, hebben hun actie zaterdagavond beëindigd.

Aanvankelijk hadden de actievoerders de uitspraak van een kort geding dat zaterdagmiddag diende, naast zich neergelegd. De rechtbankpresident oordeelde in het kort geding dat de actie van de schippers onrechtmatig is en stelde een dwangsom vast van 100.000 gulden per overtreding. Het kort geding was aangespannen door de verlader van de partij fosfaat, het bedrijf Rijn- en Kanaalexpeditie (RKE) uit Antwerpen. Rond middernacht bliezen de meeste schippers de aftocht. Het schip is gisterochtend gelost. De lading gaat in duwbakken richting België en Duitsland. De schippers waren hun actie begonnen omdat de lading buiten de schippersbeurs om ten vervoer is aangeboden.