"Bij aanslag op trein in Angola 300 doden'

LISSABON, 7 JUNI. Bij een aanslag op een trein in het zuiden van Angola zijn eind vorige maand niet 100 doden gevallen maar zo'n 300. Dit heeft de chef staf van de Angolese strijdkrachten, generaal Joao de Matos, vanmorgen gezegd. De aanslag was het werk van strijders de UNITA.

Vorige week had de Nationale Unie voor de Totale Onafhankelijkheid van Angola (UNITA) zich al via een radiostation verantwoordelijk gesteld voor de aanslag van 27 mei. Volgens UNITA waren er ongeveer honderd doden gevallen bij de aanval op de trein, die op weg was van de plaats Matala naar de havenstad Mamibe in het zuiden van het land. UNITA stelde dat de trein vooral wapens, munitie en militairen vervoerde, van wie een deel overigens in burger was gekleed. De Angolese regering, die in een burgeroorlog met UNITA is gewikkeld, verklaarde daarentegen dat de trein, die dagelijks tussen beide plaatsen reed, zo'n 3.000 burgers had getransporteerd.

Volgens Matos was de trein met explosieven tot ontsporen gebracht, waardoor enkele wagons aan de achterkant van de trein kantelden en veel passagiers verpletterden. De voorste wagons bleven op de rails en reden door. De strijders van UNITA openden vervolgens het vuur op de overlevenden in de ontspoorde wagens. “Het was een barbaarse aanval door UNITA op een zuiver civiele trein”, aldus Matos.

UNITA voerde zaterdag opnieuw een bloedige aanval uit op regeringstroepen bij de belegerde oostelijke plaats Luena, op zo'n 800 kilometer ten oosten van de hoofdstad Luanda. Daarbij zouden volgens UNITA-radio 99 regeringsmilitairen om het leven zijn gekomen. De aanval van UNITA duurde ongeveer vier uur en de opstandelingen zouden ook veel wapens, voertuigen en munitie hebben buitgemaakt. De regering heeft de aanval nog niet bevestigd.

Sinds het mislukken van de jongste ronde van het overleg over een bestand in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, is de oorlog tussen regering en de UNITA weer op veel plaatsen in het land opgelaaid. Ook bij de oliehaven Soyo is de laatste weken fel gevochten. (Reuter)