"Aanslagen Hamas in buitenland op komst'

TEL AVIV, 7 JUNI. De Israelische veiligheidsdienst heeft gisteren gewaarschuwd voor terroristische aanslagen door Hamas tegen Israelische doelen in het buitenland.

De waarschuwing volgde op de ontmanteling van een zeer gevaarlijk geachte ondergrondse cel van deze fundamentalistisch-islamitische beweging. De arrestatie van 120 Hamas-leden, onder wie vier leden van de "Izadim Kassem-strijdgroep', werd gisteren in Israel voorgesteld als een zware slag voor Hamas. Hooggeplaatste veiligheidskringen waarschuwen echter dat dit geenszins het einde van de Hamas-strijd in de bezette gebieden tegen Israel betekent.

Volgens radio Israel hebben de gearresteerde leden van "Izadim Kassem' bekend in nog geen half jaar vijf Israeliërs te hebben vermoord: twee politieagenten, twee Israeliërs die opzettelijk werden overreden en sergeant-majoor Nissim Toledano, die kort na zijn ontvoering werd gedood. Na de moord op Toledano ging Israel over tot de massa-uitwijzing van de 412 Hamas-leden naar Libanon.

Volgens de Israelische veiligheidsdienst had de nu ontmantelde Hamas-cel plannen voor reeksen autobomaanslagen. Ook stonden moordaanslagen op bekende Israeliërs op hun programma. Aangezien de arrestanten inwoners van Oost-Jeruzalem zijn, konden zij zich in auto's met Israelische nummerplaten in Israel verplaatsen. Aan het hoofd van het Hamas-commando stond Mohammed Moussa Issa die in Oost-Jeruzalem aan het hoofd staat van een bureau van Sout al-Hak, het blad van de Israelische fundamentalistische beweging.