Zuivelcoöperatie Coberco schrapt honderden banen

ZUTPHEN, 5 JUNI. Bij de zuivelcoöperatie Coberco verdwijnen in de periode 1993-1997 300 tot 500 banen. De coöperatie hoopt gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen. Coberco heeft dit gisteren bekendgemaakt.

Tijdens de presentatie van de resultaten over 1992, in mei, werd al duidelijk dat er opnieuw gereorganiseerd moest worden bij de coöperatie. In 1991 moesten al eens 200 mensen Coberco verlaten.

Achtergrond van de sanering bij Coberco vormt de toenemende druk op de zuivelindustrie, veroorzaakt door door het landbouwbeleid van de EG, het eventuele GATT-akkoord tussen Europa en de VS en de economische situatie in Europa. De produktie moet steeds weer worden teruggebracht.

Ook noodzaakt de toenemende concurrentie het bedrijf de opbrengst te verhogen en de kosten te beheersen, zo laat Coberco weten. De melkprijs die Coberco zijn leden betaalt loopt al geruime tijd achter op de prijzen die concurrenten Campina Melkunie en Friesland Rico neertellen. Terwijl Coberco voor 100 kilo melk 81,34 gaf, betaalden de concurrenten 82,76 gulden, respectievelijk 82,29.

Het streven van Coberco blijft erop gericht tot een beter produktpakket te komen. Daarom wordt onderzocht hoe bestaande produktiecapaciteit beter is te benutten door het verlengen van bedrijfstijden en het verplaatsen of samenvoegen van activiteiten. Verder gaat Coberco na of werkzaamheden kunnen worden uitbesteed.

In de kaassector gaat Coberco de bedrijfstijd uitbreiden. Dit leidt er toe dat één of meer fabrieken dichtgaan. De toekomst van het zuivelbedrijf in Enschede wordt nader bekeken en de omvang van de produktie bij Coberco Dairies in Deventer wordt verminderd. Verder wordt bij Borculo Whey Products de bedrijfstijd verlengd. Dat laatste geldt ook voor de kleinverpakkingsfabricage van Coberco Lochem en Coberco Omefa in Rijssen.

Over de resultaten van het eerste kwartaal toonde J. Plageman, bestuursvoorzitter zich vorig maand nog tevreden, maar over het gehele jaar is men niet optimistisch.