Zojuist verschenen

André Wegener Sleeswijk: Wielen wagens koetsen 169 blz., Hedeby, ƒ 65,--

A.D. de Jonge en M.D. de Wolff (red.): De Rotterdamse cultuur in elf spiegels 126 blz., Uitgeverij 010, ƒ 39,50

Anton J. van Hooff: De vonk van Spartacus. Het voortleven van een antieke rebel 150 blz., SUN, ƒ 24,50

Ellen van Wolde: Ruth en Noömi, twee vreemdgangers 163 blz., Ten Have, ƒ 29,50

A. C. van Heusen en J. H. J. van den Heuvel: Het pijnlijk herstel. De wederopbouw van het openbaar bestuur in Gelderland 1944-1947 106 blz., Van Gorcum, ƒ 29,90

André Wegener Sleeswijk: Wielen wagens koetsen 169 blz., Hedeby, ƒ 65,--

Bundeling van artikelenreeks uit de NRC-bijlage "Wetenschap & Onderwijs' over de geschiedenis van transportmiddelen op wielen, vanaf de houten rollen afgebeeld op Sumerische pictogrammen uit circa 3000 voor Christus tot de uitvinding in 1845 van de luchtband (die gemiddeld om de 150 kilometer lek ging).

A.D. de Jonge en M.D. de Wolff (red.): De Rotterdamse cultuur in elf spiegels 126 blz., Uitgeverij 010, ƒ 39,50

Op initiatief van het "directeurenoverleg van de Rotterdamse kunstinstellingen' laten onder meer Willem Frijhoff, J. W. Oerlemans, Max van Rooy en J. M. M. de Valk hun licht schijnen over de prangende paradox inzake de spanning tussen stadscultuur versus cultuurstad, waarbij Rotterdam ""de opzettelijk gecreëerde cultuur'' zou vertegenwoordigen.

Anton J. van Hooff: De vonk van Spartacus. Het voortleven van een antieke rebel 150 blz., SUN, ƒ 24,50

Nijmeegse classicus en oud-historicus inventariseert het Nachleben in de moderne tijd van de opstandige gladiator Spartacus die in de jaren 70 na Christus met duizenden rebellerende slaven over het Italiaanse schiereiland trok, totdat de Romeinen de amokmakers aan het kruis nagelden, waarna de mythevorming ten slotte culmineerde in Stanley Kubricks meticuleus gereconstrueerde verfilming met in de hoofdrol Kirk Douglas, die zo goed speelde dat de historische werkelijkheid nooit meer dezelfde zou zijn.

Ellen van Wolde: Ruth en Noömi, twee vreemdgangers 163 blz., Ten Have, ƒ 29,50

Tilburgs hoogleraar Exegese Oude Testament trekt vol empathie parallellen tussen de bijbelse ""migrantenvrouwen'' Noömi en Ruth en de allochtone vrouwen in onze samenleving (""de Ruths van deze tijd'').

A. C. van Heusen en J. H. J. van den Heuvel: Het pijnlijk herstel. De wederopbouw van het openbaar bestuur in Gelderland 1944-1947 106 blz., Van Gorcum, ƒ 29,90

Historica en Amsterdams hoogleraar politicologie en bestuurskunde illustreren het moeizame proces van bestuursherstel in Nederland na de Tweede Wereldoorlog aan de hand van hun onderzoek naar de ontwikkelingen in Gelderland, waaruit blijkt dat het Militair Gezag met zijn weinig positieve kijk op de burgerlijke overheid een niet altijd zuivere vinger in de pap wilde, en dat de ex-illegaliteit nauwelijks bestuurlijke voet aan de grond kreeg.