Weekoverzicht

Belangrijkste evenement aan het internationaal economisch front was deze week de jaarvergadering van de Oeso, de groep van 24 rijkste industrielanden. Centraal stond de snel oplopende werkloosheid in Europa. De Oeso toonde zich uiterst somber: hoewel zij voor volgend jaar herstel van de economische groei verwacht, zal de werkloosheid blijven stijgen. Deze zal oplopen tot 11,9 procent in 1994, een naoorlogs record.

De economische situatie in de Oesolanden is de afgelopen maanden sterk verslechterd. De economieën in West-Europa zullen dit jaar voor het eerst in ruim tien jaar krimpen, zo luidt de voorspelling van de Oeso. Vooral Duitsland loopt harde klappen op. Het bruto binnenlands produkt daalde in het eerste kwartaal met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is de grootste achteruitgang sinds de Tweede Wereldoorlog.

In de marge van de Oeso-vergadering werd belangrijke vooruitgang geboekt in het al zeven jaar durende Gatt-overleg over liberalisering van de wereldhandel. Japan, de Verenigde Staten, Canada en de Europese Gemeenschap spraken af dat op de top van de G7 (de zeven rijkste industrielanden), begin volgende maand in Tokio, zal worden getracht te komen tot een principe-akkoord over afbraak van de handelstarieven. Daarmee zou een belangrijk obstakel op weg naar een nieuw Gatt-akkoord zijn weggenomen. Gestreefd wordt om de Uruguayronde in het Gatt-overleg medio december af te ronden. De Amerikanen namen de gelegenheid te baat om fel uit te halen naar de Japanners. Zij moeten hun markt meer openstellen en meer bijdragen aan het herstel van de wereldeconomie, aldus de Amerikaanse minister van financiën, Bentsen.

De G7 houdt zich ook bezig met de vraag of de directeur van de Oosteuropabank, Jacques Attali, moet worden gehandhaafd. Minister Bentsen, die dat tijdens de Oeso-vergadering in Parijs onthulde, wilde geen nadere informatie geven. Attali raakte in april in opspraak wegens de hoge interne kosten die zijn bank heeft gemaakt.

Niet bekend

British Telecom timmert aan de weg. Het bedrijf zal een belang nemen van 20 procxent in de Amerikaanse telefoonmaatschappij MCI. Met de stap is 4,3 miljard dollar gemoeid. MCI-topman Roberts sprak van de "telecommunicatie-deal van de eeuw'.

Volkswagen gaat werken aan een nieuwe eenvoudige auto voor de gewone man. Daartoe zou een nieuwe fabriek moeten worden gebouwd, wellicht in Spanje. Volkswagen heeft financiële zorgen. Maakte het bedrijf vorig jaar nog 147 miljoen mark winst, in het eerste kwartaal leed het een verlies van 1,25 miljard mark.

De EG is er na drie jaar onderhandelen in geslaagd de 48-urige werkweek in te voeren. Zeer tegen de zin van Groot-Brittannië dat zich steeds heeft verzet tegen een EG-regeling voor werktijden. De Britten zullen de zaak aanvechten bij het Europese Hof van Justitie. Voor Nederland verandert er weinig: de 48-urige werkweek werd hier al in 1919 doorgevoerd en inmiddels werkt de gemiddelde Nederlander niet meer dan 40 uur per week.

    • Friederike de Raat