Vier jongeren staken brand in Solingen aan

BONN, 5 JUNI. Drie jongemannen met rechts-radicale sympathieën hebben vorige week zaterdag vroeg 's morgens met een de dag daarop al gearresteerde 16-jarige jongen de brand in Solingen gesticht waarbij twee Turkse vrouwen en drie kinderen om het leven kwamen. Zij zijn 23, 20 en 16 jaar oud en afkomstig uit Solingen. Zij zouden met de brandstichting een wraakactie hebben bedoeld. Deze conclusie van het opsporingsonderzoek zou de Duitse procureur-generaal vandaag bekendmaken.

Het trio was vrijdagavond woedend geworden het omdat door de kastelein en twee Turkse bezoekers wegens dronkenschap uit de kantine van een verenigingsgebouw was gezet. Daarna waren zij op straat de zondag aangehouden 16-jarige verdachte tegengekomen, die al langer het plan zou hebben gehad om het huis van de Turkse familie Genç “in de lucht te laten vliegen”. Deze verdachte, wiens nadere bekentenis gistermorgen tot de aanhouding van de drie anderen leidde, woonde schuin tegenover de Turkse familie en ging naar dezelfde school als twee van de omgekomen dochters.

De brand was met benzine en papierproppen gesticht in de hal van het huis van de familie Genç. De 23-jarige verdachte heeft gistermiddag een bekentenis afgelegd die tot in details overeenkwam met de eerdere bekentenis van de 16-jarige arrestant. Tips van buurtbewoners hebben mede geleid tot de aanhouding van de verdachten, die later gisteren per helikopter zijn overgebracht naar het gerechtshof in Karlsruhe. Volgens minister van binnenlandse zaken Rudolf Seiters (CDU), die reageerde op de aanhoudingen in Solingen, zijn er geen aanwijzingen dat het viertal behoort tot een rechts-radicale organisatie of dat hun daad “door anderen gestuurd is”.

De minister en procureur-generaal Alexander von Stahl voerden gisteren overleg met Bondsdagcommissies over mogelijke verscherping van straffen voor radicaal geweld en verbetering van de integratiemogelijkheden voor minderheden. Seiters herhaalde dat die mogelijkheden worden bestudeerd maar dat hij, en de CDU/CSU, er niet voor voelen om hun bezwaren tegen een optie op dubbele nationaliteit voor buitenlanders nu wegens "Solingen' snel te laten varen. In Bonn werd gisteren bezorgd gesproken over de grote demonstratie die vandaag in Solingen zou worden gehouden, en waar zowel rivaliserende Turkse groepen, zogenoemde Autonomen als rechts-radicalen uit heel Duitsland worden verwacht. Er is in de stad een macht van 2.500 politiemensen samengetrokken.

Na een rouwdienst in de Turkse districtshoofdstad Tasova (abusievelijk in de krant van gisteren Turkse hoofdstad genoemd) zijn de vijf slachtoffers van Solingen gisteren in het Zwarte-Zeedorp Mecimek begraven. In Tasova waren president Demirel en waarnemend premier Inüon en bijna al zijn ministers aanwezig. Demirel waarschuwde zijn bevolking voor een algemene veroordeling van alle Duitsers. De Duitse minister van buitenlandse zaken Kinkel, die zijn Turkse gehoor om “vertrouwen in Duitsland” vroeg, woonde beide plechtigheden bij.