VERTAALD

James Whitaker: Diana versus Charles 223 blz., Luitingh-Sijthoff (Diana v. Charles 1993), vert. Mariëtte van Gelder, ƒ 29,90

Neil Postman: Technopolie. De macht van de technologie en de onderwerping van de maatschappij 202 blz., De Haan, ƒ 34,90

Horst Petri: Verlaten en verlaten worden. Angst, woede, verdriet en opnieuw beginnen bij stukgelopen relaties 166 blz., Ambo (Verlassen und verlassen werden 1991), vert. Ad.J. Koekkoek, ƒ 29,50

James Whitaker: Diana versus Charles 223 blz., Luitingh-Sijthoff (Diana v. Charles 1993), vert. Mariëtte van Gelder, ƒ 29,90

Toonaangevende "royalty-watcher' (zo vermaard dat Diana zich bij hun eerste ontmoeting aan hém voorstelde) doet vol snaakse details een boekje open over de menselijke rottingsprocessen die het sprookjeshuwelijk veranderden in de openbare déconfiture die Groot-Brittannië plaatst voor een grondwettelijke aporie en de gehele beschaafde wereld in de ban houdt.

Neil Postman: Technopolie. De macht van de technologie en de onderwerping van de maatschappij 202 blz., De Haan, ƒ 34,90

Schrijver van Wij amuseren ons kapot (over de televisiecultuur) betoogt dat de wereld ten onder gaat, en wel door de "technopolie' waarin het Westen is verdwaald, het systeem, waarin ""almachtige, zichzelf rechtvaardigende technologieën volledige heerschappij hebben gekregen over ons sociale leven''.

Horst Petri: Verlaten en verlaten worden. Angst, woede, verdriet en opnieuw beginnen bij stukgelopen relaties 166 blz., Ambo (Verlassen und verlassen werden 1991), vert. Ad.J. Koekkoek, ƒ 29,50

Duitse psychoanalyticus verkent de lange en moeizame weg van het doorlijden van scheidingsfasen, rouw en verzoening, en keert zich tegen het "positieve denken' dat in esoterische bewegingen opgeld doet, want hier worden ""de verloren illusies door nieuwe vervangen'', hetgeen slechts ""de terugkeer naar een oertoestand van uteriene eenheid en moederlijke geborgenheid'' bewerkstelligt als therapeutische schijnoplossing.