Verlies noopt ASM tot uitverkoop

ASM International (fabrikant van apparatuur voor de halfgeleidersindustrie) in Bilthoven verkeert in grote moeilijkheden.

De onderneming heeft vorig jaar een recordverlies geleden van 73,6 miljoen gulden op een omzet van 417 miljoen, waardoor het eigen vermogen is gedaald tot 14 miljoen negatief. Uitverkoop van winstgevende bedrijfsonderdelen moet de onderneming uit de malaise halen. In 1992 boekte ASM nog een winst van 8,1 miljoen. Om de verliezen zo veel mogelijk te beperken, heeft ASM het afgelopen jaar druk gereorganiseerd. Om aan geld te komen moet ASM juist dochterbedrijven die winstgevend zijn verkopen. Zo is ASM Fico Tooling, met vestigingen in Herwen en Brunssum, te koop. Volgens Hukshorn onderhandelt ASM momenteel met een aantal genteresseerden. ASM Fico is goed voor een omzet van 100 miljoen en heeft 500 werknemers in dienst.Verder heeft ASM haar belang in het goed lopende ASM Pacific Technology in maart met nog eens 5 procent moeten verminderen tot 60 procent. Dat leverde de onderneming een boekwinst op van 6 miljoen.