Topbiljarters geschokt na een schorsing door federatie

SLUIS, 5 JUNI. De Europese Biljart Federatie heeft het conflict met de profspelers van de BWA op de spits gedreven. De Nederlander Dick Jaspers, wereldbekerwinnaar Torbjörn Blomdahl en de Oostenrijker Christoph Pilss zijn gisteren alsnog door de CEB tot 31 augustus 1994 geschorst, als gevolg van hun afwezigheid bij de Europese titelstrijd in Corbeil.

De CEB vergaderde gisteren tijdens een congres in Sluis over de affaire en besloot de dinsdag opgeschorte straf alsnog te bekrachtigen. Ondanks het verweerschrift van de Nederlandse bond, die tegen een schorsing was. Jaspers bleef met zijn collega's van de BWA in het Pinksterweekeinde weg bij de individuele Europese titelstrijd, omdat de organisatoren weigerden garant te staan voor het prijzenbedrag van ruim 2000 gulden.

Jaspers, Blomdahl en Pilss waren op het moment dat de straf werd uitgesproken aanwezig bij de openingsceremonie van de finale van de Europa Cup voor clubteams in Zundert. De organisatie ontving een telefoontje dat het drietal direct uit het toernooi moest worden verwijderd. “Dit is niet normaal”, reageerde Jaspers geschokt. “De mensen van de CEB maken het driebanden kapot. Ze kijken alleen naar stomme regeltjes. Op deze manier zetten ze iedereen tegen de muur.”

De ruzie tussen de CEB en de BWA-profs is een uitvloeisel van een al jaren durende machtsstrijd tussen de leiders van beide organisaties. De Duitser Wolfgang Rittmann is de belangrijkste man bij de Europese bond, zijn landgenoot dr. Werner Bayer zit achter de onafhankelijke profbond. Bayer zag jaren geleden grote (financiële) mogelijkheden in professioneel driebanden en nam de beste spelers van de wereld onder contract. De Europese bond raakte de greep op het driebanden kwijt. Rittmann heeft zich voorgenomen die situatie terug te draaien en probeert de BWA op allerlei manieren dwars te zitten.

Er werd gisteren toch gespeeld in Zundert. Nationale kampioen Zutex speelde gelijk tegen BK Borgen uit Zweden (4-4).