Schade PTT met nieuwe nota

De invoering van een gespecificeerde telefoonnota verloopt niet zonder problemen.

De PTT is druk bezig met het installeren van de benodigde programmatuur in de telefooncentrales. Waar dat het eerst gebeurde, in Rotterdam en Den Haag, zijn storingen aan het licht gekomen. Daardoor konden in sommige gevallen gedurende periodes, die varieerden van één dag tot drie weken, de kosten niet worden gespecificeerd. De PTT besloot daarop die telefoonkosten niet bij de klant in rekening te brengen.

Een woordvoerster van de PTT zegt niet uit te sluiten dat dit ook elders in het land nog zal voorkomen. Wel worden de problemen minder naarmate de PTT doorgaat met de invoering. De programmatuur is al genstalleerd in ongeveer de helft van de 1.300 telefooncentrales. Eind volgend jaar moet de gespecificeerde rekening in heel Nederland een feit zijn. De schade die de PTT lijdt als gevolg van de storingen loopt in de tonnen.