Positie van nieuwe president Guatemala onhoudbaar geworden

GUATEMALA-STAD, 5 JUNI. De positie van de fungerende president van Guatemala, Gustavo Espina, is vanmorgen onhoudbaar geworden. Zijn ontslag is nog slechts een formaliteit.

Het grondwettelijke hof bevond Espina gisteren ongeschikt voor het presidentschap wegens zijn deelname als vice-president aan de "autogolpe' (zelfcoup) van ex-president Jorge Serrano op 25 mei. Bovendien heeft het Guatemalteekse leger, dat woensdag nog zijn steun gaf aan het presidentschap van Espina, zich nu geschaard achter een voorstel van een coalitiegroep van burgergroeperingen die het ontslag van de vice-president eist.

Het Guatemalteekse Congres zou vandaag bijeenkomen om een nieuwe president en vice-president te kiezen. Volgens het voorstel van de coalitiegroep, waarin de belangrijkste politieke partijen deelnemen, zou dit een niet-politieke kandidaat moeten zijn die een overgangsregering moet vormen. Voor het presidentschap zijn onder anderen de ombudsman voor de mensenrechten, Ramiro de León Carpio, en de indiaanse Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú genoemd.

De val van vice-president Espina volgt drie dagen op het afzetten van president Serrano in wat de "tegen-coup' van het leger wordt genoemd. De "zelfcoup' van Serrano en de machtsovername van Espina hebben geleid tot felle reacties onder de bevolking en dagelijkse demonstraties in Guatemala-Stad.

    • Reinoud Roscam Abbing