Politie krijgt eigen boek Spreuken

ROTTERDAM, 5 JUNI. “Wij zien ons graag als trendsetters”, staat er in grote letters. Daaronder, in een kleinere letter: “Een toonaangevend korps met mensen, die daar een uitdaging in zien.”

Het is te lezen in het "Mission Statement-boek', dat de Regio- politie Rotterdam-Rijnmond aan haar bijna vijfduizend werknemers heeft uitgedeeld. Het boek Op weg naar een toonaangevend korps, ontwikkeld in samenwerking met een reclamebureau, glimt als een brochure van een Amerikaanse filmmaatschappij. Het hardgekafte boek bevat vijftien "statements' die de bedrijfsmissie van het nieuwe politiekorps moeten weergeven. Het nieuwe korps wilde “geen dichtgetimmerd verhaal” en dus staan de korte statements elk apart in grote letters op een verder lege pagina. De agenten in Rijnmond kunnen zo in het boekje lezen: “De meesten van ons wisten al heel vroeg, dat ze later een belangrijke rol zouden spelen”, “Wij geloven in Eén voor allen, Allen voor een” of “Wij zijn altijd in de buurt”. Op de pagina ernaast heeft een kunstenaar elke spreuk in een vierkleurige illustratie gevangen.

Het Mission Statement-boek maakt deel uit van een interne campagne om de reorganisatie van het korps te begeleiden. “Het is de bedoeling dat we met dit boek alle neuzen dezelfde kant opkrijgen”, zegt woordvoerster L. Zuidhorn. Alle zelfstandige politiekorpsen in en rond Rotterdam worden samengevoegd in het Regiokorps Rotterdam-Rijnmond. Rond oktober zal het nieuwe korps officieel van start gaan. “Maar we werken nu al met de nieuwe districts-indeling”, aldus Zuidhorn.

Volgens haar is voor korte slagzinnen gekozen omdat “aan lange wollige stukken niemand wat heeft”. De boekjes worden binnenkort ook aan "opinion-leaders' gestuurd die in de politiek en de hulpverlening werkzaam zijn en die “ons kritisch volgen”, aldus de politiewoordvoerster.

In het korps is het geschenk met gemengde gevoelens ontvangen, zegt een politieman. “Met die teksten was iedereen het wel eens, maar dat het in zulke grote letters moest, het lijkt wel of we weer terug zijn op de kleuterschool.” Een andere agent vindt het cadeau “zonde van het geld”. De politiewoordvoerster wil niet zeggen wat het Mission Statement-boek heeft gekost.