Nek-aan-nekrace in Spanje

MADRID, 5 JUNI. De Spaanse verkiezingen van morgen zijn wellicht de belangrijkste en in ieder geval de spannendste sinds het herstel van de democratie in 1977. Met deze boodschap besloten de leiders van de twee grootste partijen vannacht om twaalf uur hun verkiezingscampagne. Opiniepeilingen voorspellen een nek-aan-nekrace om de meerderheid, met een heel kleine voorsprong voor de rechtse oppositie. Vandaag is een verplichte bezinningsdag; er mag geen propaganda meer worden gemaakt.

Premier González sprak als lijsttrekker van de socialistische PSOE gisteravond tot een grote menigte op het voormalige Expo-terrein in Sevilla over de noodzaak om gezamenlijk front te maken tegen rechts, zodat een “historische terugval” het land bespaard zou blijven. Hij gaf toe dat zijn regering fouten heeft gemaakt, maar beloofde die te herstellen. José Maria Aznar, leider van de conservatieve Partido Popular, kondigde in Madrid ten overstaan van een uitzinnige menigte de geboorte aan van een regering die wordt gekenmerkt door zakelijkheid en eerlijkheid. Hij verzekerde dat zijn partij modern is en dat niet alle verworvenheden van het afgelopen decennium ongedaan zullen worden gemaakt.

Rechts heeft tijdens de campagne grote nadruk gelegd op de corruptieschandalen waarin de socialisten zijn verwikkeld en op de dramatisch gestegen werkloosheid, terwijl de regeringspartij de conservatieven verwijt geen alternatief te hebben en geen bestuurlijke ervaring. De communist Julio Anguita, leider van de derde politieke formatie van het land, ligt sinds vorige week met hartklachten in het ziekenhuis.