Medvedev kansloos als een klein kind tegen snelle Bruguera

PARIJS, 5 JUNI. Hij bewaart zijn scherpte voor op de tennisbaan. Na de wedstrijden zit hij vrijwel sprakeloos voor zich uit te staren. Een finaleplaats op Roland Garros is voor de stuurse Spanjaard geen reden om zijn hart uit te storten. Heb je een favoriete schrijver, werd hem eerder deze week gevraagd. “Nee.”

Op de baan was hij scherp. Zo scherp dat de verrassing van het toernooi, de vrolijke Andrei Medvedev, gisteren het antwoord schuldig bleef. Met 6-0, 6-4 en 6-2 in precies anderhalf uur verloor de 18-jarige Oekraner alle controle over zijn spel.

Bruguera, die zijn zege opdroeg aan Spanje en Catalonië, wordt door zijn vader getraind. Dat leverde in het verleden wat strubbelingen op. De blikken van zijn vader, na zijn nederlaag tegen Mark Koevermans in de Davis Cup waren dodelijk, maar Bruguera zei gisteren dat de relatie weer goed is. “Je hebt altijd problemen tussen vader en zoon en tussen speler en trainer. Maar die hebben we opgelost.”

Bruguera slaat vanaf de baseline alles in hoog tempo en met veel topspin waardoor de ballen doorschieten. De snelle baan en de snelle ballen werkten in zijn voordeel, zei de 22-jarige Spanjaard na afloop.

Medvedev had geen moment het gevoel gehad, dat hij een kans kreeg. “Voor een toeschouwer leek het misschien gewoon een wedstrijd. Maar hij sloeg heel hard. Het leek alsof ik een klein kind was die tegen een bal sloeg. Ik was niet klaar voor de snelheid die hij produceerde”, legde Medvedev uit.

Hij speelde de dag ervoor nog tegen de aanvallend ingestelde Edberg en kon zich niet snel genoeg aanpassen. “Het ritme was te hoog. Mijn coördinatie liet me in de steek. Mijn forehand liep niet, mijn backhand ook niet. Het liep allemaal te snel. Dan maak je fouten. Je slaat en hij slaat harder terug. Je moet begrijpen dat hij echt ongelofelijk goed speelde. Ik heb nog nooit tegen iemand gespeeld die zo goed was, behalve vorig jaar tegen Courier.”

Medvedev laat het er niet bij zitten. Hij gaat trainen. “Hij ontwikkelt zich kennelijk sneller dan ik”, constateerde hij over zijn vier jaar oudere tegenstander. “Dat is een probleem. Ik zal harder en beter moeten trainen.” Wie zal de finale winnen? “Er zijn twee mogelijkheden. Ik denk niet dat Pete Sampras de finale zal winnen”, zei Medvedev.

De Nederlandse tennisster Brenda Schultz is met haar Amerikaanse partner Murphy Jensen uitgeschakeld in de halve finale van het gemengd dubbelspel. Zij verloren met 7-6 en 7-6 van het Russische duo Maniokova en Olhovsky. Schultz heeft in Parijs last gekregen van haar schouder. Daardoor speelt ze volgende week niet in Birmingham, het toernooi dat ze vorig jaar won, maar spaart ze zichzelf voor Wimbledon.