Krajicek op de goede weg ondanks nederlaag tegen Courier; "Aanvaller kan winnen in Parijs'

PARIJS, 5 JUNI. Richard Krajicek nam met drie weidse armzwaaien afscheid van het publiek op het centre court. Jim Courier bewaarde zijn vreugde voor de finale. Zijn werkweek is nog niet voorbij. Het verwerken van de nederlaag (6-1, 6-7 (2-7), 7-5 en 6-2) kostte Krajicek gisteren een half uur. Geen woede, geen klaagzang. De uitschakeling in de halve finale van Roland Garros had zijn zelfvertrouwen niet gebroken, zijn vreugde niet aangetast.

De winst van twee weken Parijs - vijf overwinningen en één nederlaag - ligt voor de 21-jarige Krajicek niet in het kwart miljoen gulden prijzengeld of in de punten voor de ranglijst die hij verzamelde, maar in de zekerheid dat hij de juiste weg heeft gekozen. Met zijn service-volley-spel kan hij overal winnen, kan hij in topvorm ook Jim Courier verslaan.

Een aanvaller kan winnen, op gravel, in Parijs, beweerde Krajicek zelfverzekerd. “Er valt aan mijn spel nog zoveel te verbeteren. En Pete Sampras heeft zoveel talent dat hij iedereen op iedere baansoort kan verslaan. Maar het is moeilijk zolang Jim Courier nog rondloopt.”

Courier speelt morgen in de finale tegen de Spanjaard Sergi Bruguera, die verrassend eenvoudig Andrei Medvedev uitschakelde. De Amerikaan schreef het toernooi in 1991 en 1992 op zijn naam, is al twintig wedstrijden achter elkaar ongeslagen op Roland Garros en stevent af op het record van Bj⊘rn Borg, die 28 partijen op rij won. “Ik wil niets over Borg horen, ik kan nog niet eens in zijn schaduw staan”, zo wimpelde Courier iedere vergelijking af.

Krajicek legde gisteren één excuus op tafel: vermoeidheid na drie partijen van vijf sets op rij. Hij was gisteren trager bij het net dan op dagen in topvorm. Maar hij analyseerde zijn eigen tekortkomingen met een volwassen afstandelijkheid.

Courier won de strijd tegen de service van Krajicek. Tegenover tien aces van de Nederlander sloeg hij elf winnende service-returns. Tegenover dertien punten die Krajicek aan het net afmaakte, sloeg hij evenveel winnende passeerslagen.

Bovendien was Courier de completere speler. Met een goede service, een uitstekende forehand en een verbluffend reactievermogen. In een wedstrijd tussen een aanvaller, die naar het net moet, en een baseliner die ook vanaf achteruit de punten kan maken, draait het er om wie het initiatief kan nemen.

Krajicek kon Courier nauwelijks onder druk zetten in de servicegames van de Amerikaan. Zijn met slice geslagen backhand zeilde te traag naar de overkant. Daardoor kon Courier vaak om zijn backhand heenlopen en met zijn verwoestende forehand uithalen. Courier sloeg 65 procent van zijn eerste service in en maakte daarop 74 procent van de punten.

Krajicek verbeterde dat laatste percentage alleen in de door hem gewonnen tweede set. “Hij serveerde hard. Het was moeilijk om daarop aan te vallen”, zei Krajicek. Als hij aan de baseline genageld bleef, verloor de Nederlander de meeste ralleys. “Mijn spel van achterin moet beter worden tegen zo'n jongen. Er is niets aan de hand als ik mijn return maar op zijn backhand krijg, dan vindt ik het wel best. Dan kan ik zelf om mijn backhand heenlopen en het spel dicteren. Maar hij is zo snel, je ziet niet hoe hij slaat. Dan kan de bal of langs de lijn of naar mijn backhand.”

De wil om bij ieder punt naar het net te stormen, zit er bij Krajicek al in. De perfecte voorbereiding ontbreekt nog. Juist omdat hij tegen spelers als Courier nog niet voldoende kan vertrouwen op baseline-duels, wil hij dikwijls te snel naar het net, maakt hij teveel haast. “Op snellere banen kan dat makkelijker, op gravel moet ik langer wachten op mijn kansen.” Hij zou zijn backhand ook met topspin willen slaan. Dat kan hij, maar voorlopig alleen nog tijdens de training. “Ik moet mentaal omschakelen, maar in een wedstrijd is dat moeilijk. Ik sta al bijna mijn hele leven te slicen.”

Op Couriers service kreeg Krajicek slechts drie breekpunten. Hij benutte er twee. Om in de tweede set terug te komen van 4-5 naar 5-5, zodat hij de tiebreak mocht spelen en kon winnen, en in de derde set van 3-5 naar 4-5. De eerste verzilverde hij met een prachtige backhandpassing toen Courier aan het net stond, de tweede met een voluit geslagen forehandreturn.

Op zijn eigen service bleek Krajicek veel kwetsbaarder dan hij van te voren had gehoopt. Courier vond al snel het juiste ritme en nam op belangrijke punten veel risico. “Hoe harder ik serveerde, hoe beter hij retourneerde”, zo verbaasde Krajicek zich. Met name op zijn tweede service nam Courier direct het initiatief over. Krajicek was onder de indruk geraakt van de snelheid, waarmee Courier "bovenop' zijn service "sprong'. Daardoor had hij, in vergelijking met de wedstrijden tegen Novacek, Costa en Arrese veel minder tijd om naar het net te gaan. En daarom waren de volleys veel moeilijker te benutten.

“Hij had me na de eerste set af moeten maken, maar liet me terug komen. Hij is dus zeker te verslaan. Ik had in iets betere vorm moeten steken en beter moeten serveren”, vond Krajicek. “Ik was niet nerveus. De druk lag bij hem.” Maar Courier groeide in de partij naar een topvorm, die hij in dit toernooi nog niet had laten zien. Zijn slagen belandden allemaal in de hoeken van het veld, waren hard en precies. In de allereerste games speelde hij nog aarzelend, maar toen hij eenmaal een voorsprong had genomen, ging de Amerikaan steeds makkelijker spelen.

Ook de mentale strijd besliste Courier in zijn voordeel. Het was opvallend op welke momenten de beide spelers het spel onderbraken. Courier rekte tijd als het hem zelf uitkwam, als hij voor staat en het ritme van Krajicek wil verstoren. Krajicek klaagde als hij zich ergens aan ergerde. Zoals aan een man die in de VIP-box een sigaar zit te roken. “Ongelofelijk dat je zo verslaafd kan zijn dat je niet drie uur zonder kan.”

Maar Krajicek klaagde ook over een netservice aan het begin van de derde set. Met 0-1 en 0-15 achter aarzelde de man aan het net lang voordat hij zijn vinger de lucht in stak. Krajicek raakte geirriteerd, vond dat hij een ace had geslagen, verspeelde zijn concentratie en leverde promt zijn servicegame in.

Courier ging in de derde set bij een 1-0 voorsprong naar de wc, niet in de rustpauze daarvoor toen hij net de tie-break verloren had. Courier gaf een open doekje voor een waanzinnige forehandreturn van Krajicek, de hardste bal die Courier ooit terug kreeg, vlak langs zijn linkerbeen. Maar kreeg daardoor de tijd zich voor te bereiden op de volgende slagenwisseling. En hij liet zich ook niet van de wijs brengen door een netbal die Krajicek vervolgens op 40-30 bracht. Onverstoorbaar stond hij het volgende punt klaar voor een van zijn soepel geslagen passeerslagen, die hem de winst brachten. Courier leidt met 4-1 tegen Krajicek. Op Wimbledon kunnen ze elkaar weer tegenkomen.

    • Remmelt Otten