Koeweit staakt 42 jaar oude boycot van Israel

WASHINGTON, 5 JUNI. Koeweit heeft besloten niet langer deel te nemen aan de 42 jaar oude Arabische boycot van Israel, aldus Amerikaanse regeringsfunctionarissen en joodse zegslieden. Dat betekent dat bedrijven die zaken doen met Israel niet langer in het rijke emiraat op de zwarte lijst komen en met beide landen vrijelijk kunnen handelen.

De Koeweitse mninister van buitenlandse zaken, sjeik Sabah al-Ahmed, zei in april dat er plannen bestonden om de boycot gedeeltelijk op te heffen. Inmiddels zijn die plannen verwezenlijkt, zo heeft de Amerikaanse ambassadeur in Koeweit tegenover Amerikaanse joodse leiders verklaard. Functionarissen van het State Department bevestigden de uitspraken van de joodse leiders.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher riep op tot beëindiging van de Arabische boycot toen hij in maart door het Midden-Oosten reisde. Zijn voorganger James Baker lanceerde eenzelfde oproep nadat een door de Verenigde Staten geleide coalitie Koeweit uit handen van Irak had bevrijd.

Saoedi-Arabië, dat een leidende rol in de boycot heeft gespeeld, riep indertijd op tot gelijktijdige beëindiging van de boycot en van de Israelische nederzettingenpolitiek in bezet Arabisch gebied. Inmiddels is in Israel onder premier Rabin de bouw van nieuwe nederzettingen de facto bevroren, zij het niet officieel beëindigd. Riad op zijn beurt heeft Washington ingelicht geen Amerikaanse bedrijven meer aan zijn boycotlijst toe te voegen. (AP)