Greep misdaad op horeca groter

ROTTERDAM, 5 JUNI. De misdaad krijgt een steeds grotere greep op de horeca.

Dat zegt het Bedrijfsschap Horeca, dat een onderzoek heeft laten doen naar de invloed van criminele elementen in de horeca. Het zou daarbij vooral gaan om misdaadorganisaties die zich bezighouden met drugshandel, misbruik van speelautomaten en het witwassen van geld. Het onderzoek is uitgevoerd door een particulier recherchebureau. Volgens het bedrijfsschap paaien misdadigers vooral beginnende ondernemers, die vaak slecht zijn genformeerd en een wankele financiële positie hebben. Zodra het hen financieel slecht gaat, worden ze gedwongen zogenoemde wurgcontracten te ondertekenen en bijvoorbeeld gedwongen het maximale aantal speelautomaten in hun zaak toe te laten, zonder dat ze daar zelf iets mee verdienen.