Fortuna wijst Heerenveen op tekorten

SITTARD, 5 JUNI. Heerenveen is in Sittard, in zijn tweede wedstrijd uit de na-competitie, nadrukkelijk met zijn tekortkomingen geconfronteerd. Fortuna won met 2-0 dankzij treffers van Paul Janssen en Szalma na rust, voornamelijk door niet mee te gaan draven met de Friezen en een rustig gebruik te maken van een ruime overschot aan technische bagage.

Toch had geen club uit de eerste divisie in het afgelopen seizoen zoveel contact gehad met de eredivisie als Heerenveen. De score uit het bekertoernooi (Cambuur, Fortuna Sittard, PSV, Den Bosch en Ajax) was tachtig procent. Voor de goede orde, zelfs Feyenoord haalde dat gemiddelde niet in zijn kampioensjaar.

Er is echter een verschil tussen bekervoetbal en competitie, zelfs de na-competitie, in feite ook een knock-out strijd. De tegenstander is even gemotiveerd, er wordt niets onderschat, er wordt gevoetbald om de duurste punten uit het hele seizoen. In deze situatie bleef er niets over van het Friese middenveld (Roelofsen, Echteld en De Visser) en konden de ervaren verdedigers Samuel en Maessen in alle rust de aanval van Heerenveen beteugelen.

Foppe de Haan, de Heerenveense coach, heeft slechts een paar spelers die door alle wateren gewassen zijn. Maarten de Jong en Rodeon Camataru. De Roemeen mocht pas in het laatste kwartier invallen, omdat hij niet de kracht heeft voor een hele wedstrijd. Het werd het moeilijkste kwartier voor Fortuna, omdat Camataru wel het inzicht heeft een verdediging uit zijn evenwicht te brengen. Pas na de komst van de Roemeen kreeg Heerenveen goede kansen, maar de Limburgse doelman Hesp reageerde adequaat.