Fondriest profiteert van drieste aanval Chiappucci

ASIAGO, 5 JUNI. Het is de aard van Claudio Chiappucci overal waar mogelijk aan te vallen. Gisteren achtte ''Calimero' tijdens de twaalfde etappe van de Giro de tijd weer eens rijp om zijn bijna eeuwige kwelgeest Miguel Indurain te tarten. Een onbezonnen poging, die niets opleverde. Lachende derde was Maurizio Fondriest. De ritzege ontglipte de winnaar van Milaan-SanRemo, maar hij knabbelde 44 tellen van zijn achterstand op Indurain af. Veteraan Bruno Leali, die in de rit van Dozza naar Asiago geen moment van de zijde van Indurain week, bleef in bezit van de rose leiderstricot.

De dagprijs kwam in handen van Dimitri Konisjev. De tweede al voor de 27-jarige Rus in de Giro d'Italia, die zich in Italiaanse dienst prettiger voelt dan bij de veel geplaagde ploeg van Cees Priem. “Bij Jolly heb ik het plezier aan het wielrennen terug”, sneerde Konisjev richting TVM. “Ik word tenminste met rust gelaten. Het gevolg is dat ik weer goede resultaten behaal.”

Verwacht was dat de kanshebbers zich gisteren gedeisd zouden houden, want in het weekeinde wacht het hooggebergte. Vandaag zijn in de laatste zestig kilometer twee cols van de eerste categorie opgenomen. Morgen staat de Koninginne-etappe op het programma. Een uitputtingsslag met vijf Dolomieten-pieken van de eerste klasse.

Eddy Bouwmans heeft gisteren de vierde etappe van de Dauphiné Libéré gewonnen. De Nederlander boekte na een rit over 218,5 kilometer tussen Vienne en Bonneville zijn tweede overwinning dit seizoen. Raul Alcala uit de ploeg van Jan Raas bleef leider in het algemeen klassement met 45 seconden voorsprong op de Zwitser Laurent Dufaux.

Danny Nelissen nam in de Ronde van Asturië wraak op de ploeg van Erik Breukink en won de vierde rit. Op de eerste dag van de Ronde van Asturië miste Nelissen op één tel na de eerste plaats. Erik Breukink was hem te snel af.

Dit keer liet Nelissen zich niet verrassen door de dominerende ploeg van ONCE, die tevergeefs een protest indiende omdat de Nederlander de Fransman zou hebben gehinderd. (ANP/DPA/AFP)