Cuba schort de export van suiker op wegens noodweer

HAVANNA, 5 JUNI. Cuba schort de export van suiker tot nader order op in verband met transportproblemen als gevolg van noodweer en de magere oogst. Dit heeft een woordvoerder van de Cubaanse nationale suikermaatschappij, Cubazucar, gisteren bekendgemaakt.

Vorige week kondigde het bedrijf aan dat de suikerproduktie in Cuba dit jaar slechts 4,2 miljoen ton bedraagt. Het betreft de kleinste hoeveelheid in de afgelopen dertig jaar. Alleen in het jaar 1962/63 (Cuba-crisis) was de produktie lager (3,9 miljoen ton). Vorig jaar produceerde het land nog 7 miljoen ton suiker. Door de lage produktie was Cuba al niet in staat om alle contractuele verplichtingen met klanten na te komen. Volgens de woordvoerder worden alle klanten, ook het bevriende Rusland en China, worden getroffen door de export-stop.

China behoort tot de klanten die het zwaarst worden getroffen door het besluit van de Cubaanse autoriteiten. van de 700.000 ton suiker die het land had besteld in Cuba, kan slechts 200.000 ton worden geleverd.

Niet bekend

Bijkomende moeilijkheid is dat Cuba, de belangrijkste suikerexporteur ter wereld, deze week te kampen heeft met zware regenval en overstromingen. Twaalf mensen zijn omgekomen, vijf worden er vermist en ruim 57.000 Cubanen zijn geëvacueerd in verband met het noodweer. De wegen en spoorlijnen in het land hebben aanzienlijke schade opgelopen, waardoor transport van suiker vrijwel onmogelijk is geworden. Ook de vrachtcentra in de provincies Cienfuegos, Holguin en Las Tunas zijn beschadigd door het noodweer. De gehele suikerexport is om die reden tijdelijk opgeschort. Verwacht wordt dat de herstelwerkzaamheden de gehele maand juni zullen duren.

Wanneer de suikerexport kan worden hervat, hangt volgens de woordvoerder van Cubazucar af van de schade die de suikervoorraden in opslagloodsen hebben opgelopen. Hierover is nog niets bekend. (AFP, Reuter)