Brazilië vernielt zelf regenwoud

BRASILIA, 5 JUNI. Indiaanse en milieugroeperingen in Brazilë beschuldigen twee regeringsinstellingen ervan bij te dragen aan de vernieling van de regenwouden in de Amazonestaat Rondonia.

De beschuldigde instellingen, het Nationale Instituut voor Kolonisatie en Agrarische Hervorming Incra en het Braziliaanse Milieuinstituut Ibama, offeren volgens de groeperingen het milieu op aan zakelijke en politieke belangen. De instellingen knijpen een oogje dicht als boeren, houthakkers en goudzoekers Indiaanse reservaten binnendringen en delen van het woud kappen. Een ontwikkelingsprogramma uit 1991 voor het gebied, waarbij Rondonia in verschillende zones wordt verdeeld op grond van ecologische, economische en sociale criteria, wordt niet gerespecteerd. De Wereldbank steunt dit programma met een lening van 167 miljoen dollar. Woordvoerders van de regeringsinstellingen spreken de beschuldigingen tegen.