Begemann naar nieuw dieptepunt op flauwe zomerbeurs; Prognose KLM schept verwarring

AMSTERDAM, 5 JUNI. De vier beursdagen na Pinksteren leverden weinig meer op dan flauwe zomerhandel op het Damrak. Sombere voorspellingen over de Nederlandse economie drukten de stemming aan het begin van de week. Alleen een handjevol individuele fondsen kon, zij het vaak in ongunstige zin, opvallen. Vooral de KLM en Begemann sprongen in het oog.

Luchtvaartmaatschappij KLM maakte een dolle donderdag mee op de beurs. In een tijdsbestek van enkele uren schoot de koers naar een hoogste punt van 27 gulden om kort daarna het dal in te gieren. De bodem lag donderdag op 25,50 gulden, het slot acht dubbeltjes hoger op 26,30 gulden. Gisteren verloor het aandeel weer acht dubbeltjes.

De koersschommeling vond haar oorsprong in de presentatie van de jaarcijfers van de luchtvaartmaatschappij over het boekjaar 1992/93, dat eindigt op 31 maart. Analisten hadden een verlies voorspeld van maximaal 600 miljoen gulden. Het werd uiteindelijk iets minder: 562 miljoen gulden. Handelaren verklaarden de aanvankelijke koerswinst op donderdagmorgen door te vertellen dat het verwachte verlies al in de koers verdisconteerd zat. Vervolgens achtte men de opleving toch iets te veel van het goede: voor zo'n groot verlies hoefde de KLM niet uitgebreid beloond te worden.

De KLM-cijfers vielen de meesten bij zorgvuldiger bestudering toch tegen. De grote afboeking op Northwest van 438 miljoen gulden in het derde kwartaal was bekend, maar nog steeds groot; het magere operationele resultaat van 96 miljoen gulden typeerde de KLM zelf al als “teleurstellend”. Verwarring was er over de tussen de regels door uitgesproken winstverwachting. KLM-topman drs. P. Bouw heeft zich tot doel gesteld dit jaar met zijn maatschappij een winst van zes procent op de omzet te behalen. In praktijk komt dat neer op ruim 400 miljoen gulden. “Dat klinkt wel erg ongeloofwaardig”, meende een handelaar.

Begemann verloor deze week 6,60 gulden en sloot gisteren op 30,10 gulden. Het fonds van bedrijvenverzamelaar Joep van den Nieuwenhuyzen bracht deze week het jaarverslag uit. Een mededeling in dat verslag van de huisaccountant veroorzaakte onrust. De accountant spreekt zijn twijfels uit over het voortbestaan van dochteronderneming RDM, de scheepswerf die op dit moment wordt gereorganiseerd. “Een ongebruikelijke manier voor accountants om kritiek te uiten”, zei een analist. “Dit zet bovendien een hoop kredietverleners aan het denken: is het nog wel verstandig om hier geld in te stoppen als de accountant al zo kritisch is?”

Meevallende Amerikaanse werkloosheidscijfers, die gistermiddag bekend werden, stuwden de dollar twee cent omhoog naar 1,82 gulden. Echte reactie bleef uit op het Damrak. Opvallend was de winst gisteren van handelshuis Borsumij Wehry; de koers steeg liefst zeven gulden. Het aandeel was gistermiddag negentig gulden waard.

Bols en Fokker behoorden tot de weinige uitschieters bij de stijgers van deze week. Bij Bols gaat het volgens analisten om een technisch herstel na eerdere koersval dit jaar. Fokker profiteerde van het eerste verkoopnieuws sinds lange tijd. Brazilianen en Grieken kochten in totaal vijf Fokker-toestellen van de typen 50 en 100 en zorgden zo voor vier dubbeltjes koerswinst.

    • Max Christern