Actie schippers tegen fosfaatschip

TERNEUZEN, 5 JUNI. Ongeveer honderdvijftig Nederlandse en Belgische binnenvaartschippers hebben gisteren aan het eind van de middag verhinderd dat een schip met 10.000 ton fosfaat werd afgemeerd.

In Terneuzen zou de lading van dat schip worden overgeladen in duwbakken. De schippers kwamen tot hun actie omdat de partij buiten de schippersbeurs om ter vervoer is aangeboden. Rond half vier hadden zich volgens gemeentewoordvoerder Neve een kleine honderd man op de kade van het Zevenaarsdok in Terneuzen verzameld. Daar zou de “ms Starman” moeten aanleggen, een schip van 180 meter lengte dat 35.000 ton meet en onder Marokkaanse vlag vaart. De verlader van de partij fosfaat is het bedrijf Rijn- en Kanaalexpeditie (RKE) uit Antwerpen. Gisteravond voerden partijen overleg maar zonder resultaat. De Starman wordt door een sleepboot langs de wal op zijn plaats gehouden.