Zadelhoff stapt in Europees verband van makelaars

DEN HAAG, 4 JUNI. Nederlands grootste handelaar in commercieel vastgoed, Zadelhoff Makelaars, heeft vandaag in Amsterdam met Europese branchegenoten een internationale organisatie opgezet. Aan het samenwerkingsverband, dat opereert onder de naam Debenham Thorpe Zadelhoff (DTZ), werken 1700 mensen in negen landen mee.

Volgens bestuurder en vennoot van Zadelhoff Makelaars, F.J.M. de Kousemaeker, is gekozen voor het samenwerkingsverband omdat de cliënten grensoverschrijdend advies wensen. “De organisatievorm is vergelijkbaar met die van accountantsfirma's. Ieder land behoudt bij DTZ een vorm van juridische zelfstandigheid.” Wel verandert de naam Zadelhoff Makelaars in DTZ Zadelhoff, waaronder de internationale transacties in de negen landen zullen vallen.

De Britse makelaar Debenham kocht eerder dit jaar Thorpe op om de terugval op de vastgoedmarkt op te vangen. Zadelhoff zelf kampt ook met een terugval (ruim twintig procent minder omzet dan twee jaar geleden), maar verwacht dit op te kunnen vangen door scherper op de kosten te letten.

Oprichter drs. C. van Zadelhoff, die vandaag precies 25 jaar geleden zich als eerste in Nederland toelegde op het makelen van commerciëel vastgoed, begon acht jaar na de oprichting internationaal door een kantoor in Duitsland te openen. Nu heeft de Duitse organisatie van Zadelhoff meer makelaars in dienst dan de Nederlandse: 200 tegenover 160. In 1989 besloot Zadelhoff in samenwerkingsverband met andere makelaars nieuwe markten aan te boren. Volgens De Kousemaeker was het "de strategie van uit- en thuislanden'. De "thuislanden' zijn: Frankrijk met makelaar Jean Thouard, Groot-Brittannië met Debenham en sinds kort Oostenrijk met Neuhuber. De "uitlanden' ontwikkelden de makelaars samen: Hongarije en Tsjechië. Bovendien onderzoekt DTZ de mogelijkheden voor vestigingen in Moskou, Kiev en Warschau. Debenham heeft al een organisatie in België, terwijl Thouard al in Spanje actief is.

Drie jaar is er onderzoek verricht voordat de organisaties, onder gezamenlijk logo werkend, hebben besloten de strijd aan te binden met Britse wereldwijd opererende concurrenten als Jones Lang Wootton en Richard Ellis. Bedrijven die ook in Nederland vestigingen hebben. In de concurrentieslag op de Nederlandse markt wijst Jones Lang Wootton op het internationale karakter van de activiteiten, terwijl Zadelhoff liever over het marktaandeel praat. Volgens De Jong beheerst Zadelhoff 35 procent van de markt van commercieel vastgoed. Volgens marktkringen komen concurrenten als Jones Lang en Nieboer Gemako niet boven de 15 procen uit.

Niet bekend

Van de grootste partner in DTZ, Debenham Thorpe, zijn wel financiële gegevens bekend. Deze makelaar is genoteerd aan de beurs en is de grootste van Groot-Brittannië. Over het laatst gepubliceerde financieel halfjaar, eindigend op oktober 1992, boekte het kantoor een winst van 936.000 pond bij een omzet van 17,5 miljoen pond. Dat was nog voordat Thorpe in februari van dit jaar voor bijna 11 miljoen pond werd overgenomen. Thorpe maakte een verlies bekend van 274.000 pond over het in april 1992 eindigende boekjaar.

Zadelhoff let vanwege de teruggang scherp op de kosten. De Kousemaeker: “Je staat ervan versteld wat dat oplevert. Dan blijkt ineens die sponsoring voor een plaatselijke club niet meer zo nodig te zijn.” De Jong denkt dat Zadelhoff de teruggang in de markt voor commercieel vastgoed kan opvangen door het flexibele beloningssysteem van zijn organisatie. “Wij hebben in 1983 een winstdelingsregeling ingesteld die een novum betekende voor de makelaardij. Wij zagen aankomen dat wanneer wij makelaars niet mee zouden laten delen, de makelaars voor zichzelf zouden beginnen wanneer ze bij ons het vak hadden geleerd.”