"Wij eisen slimheid, hard werken en effect'

Wie bij Microsoft solliciteert wordt gevraagd vijftig uur per week te willen werken. Aanvangssalarissen voor academici liggen op 32.000 à 35.000 dollar. Overuren worden niet betaald. Daar staat voor de hardwerkende succesvolle werknemer wel tegenover dat hij snel meer kan verdienen en bonussen krijgt. Dat gebeurt in de vorm van opties en is “gebaseerd op prestaties en waarde op lange termijn”.

“Onze werknemers maken gemiddeld vijftig à zestig uur per week omdat ze dat willen”, zegt Mike Murray, onder meer belast met personeelsbeleid bij Microsoft. Beginnende werknemers hebben tien vakantiedagen en tien verplichte feestdagen vrijaf. Na vijf jaar krijgt de werknemer er vijf dagen bij en na nog eens vijf jaar weer vijf dagen.

Op een schaal van 100 waardeerden de werknemers het bedrijf onlangs met een score van 84, wat onwaarschijnlijk hoog is. De gemiddelde leeftijd van de Microsoft-werknemers is 30,5 jaar. Het verloop bij het bedrijf is 5 à 6 procent per jaar “en dat zijn meest mensen die wij vragen te vertrekken”, zegt Murray. Iedere werknemer heeft elke zes maanden een functioneringsgesprek, dat leidt tot een gunstig rapport en een beloning of bij een tegenvallende beoordeling het verzoek om het elders te proberen. “Vakbonden?”, zegt Murray. “Vakbonden hebben wij niet nodig.”

Het bedrijf krijgt per jaar 100.000 sollicitatiebrieven, hoewel het maar 2 à 3.000 mensen kan gebruiken. Veel werknemers komen uit de zomerstages voort en via-via. De brieven worden echter wel degelijk benut. Ze worden ingetikt en opgeslagen. Als later iemand nodig is met bepaalde kwalificaties, wordt met trefwoorden een profiel geschetst en de computer hoest een stapeltje briefschrijvers op. Daar zit volgens Murray altijd wel een geschikt iemand tussen.

“Wij eisen van werknemers dat ze aan de volgende drie kwalificaties voldoen: wees slim, werk hard en krijg dingen voor mekaar”, zegt Murray, die zelf aan Stanford University heeft gestudeerd. “Opvallend is dat studenten van het MIT de eerste twee eigenschappen wel hebben maar ze hebben vaak moeite dingen voor mekaar te krijgen.” Een universiteit waar Microsoft veel studenten recruteert is de universiteit van Waterloo in Ontario, Canada.

Er zijn maar weinig overspannen werknemers, aldus Murray. Dat iemand overdag, 's avonds en in het weekend op het werk is te vinden, is voor Microsoft geen reden tot ongerustheid. Murray: “Pas als mensen gek gaan doen en kort aangebonden reageren wordt het tijd om iets te zeggen. De werkethos ligt hier hoog. Werken is niet slecht als je er plezier in hebt. Je kunt er al je creativiteit in kwijt. Componisten, schilders en schrijvers kijken toch ook niet op de klok!”

Murray zelf is elke dag om half acht op zijn werk en gaat om kwart over zes naar huis. Murray, precies even oud als zijn baas Bill Gates, is al zeventien jaar gelukkig getrouwd met dezelfde vrouw en heeft vier kinderen. “Ik doe aan basketbal, ik ben actief in de buurt en in de parochie en ik speel met mijn kinderen”, zegt Murray, die al twaalf jaar bij Microsoft werkt.