Volkswagen wil goedkope auto maken

HAMBURG, 4 JUNI. Volkswagen, de grootste Duitse autofabriek, heeft zich uit de markt geprijsd en maakt plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek voor de produktie van een nieuwe eenvoudige auto die betaalbaar is voor de gewone man.

Dat bleek uit de toespraak van president-directeur Ferdinand Piech gisteren op de vergadering van Volkswagen-aandeelhouders in Hamburg. “Ik wil weer in een positie komen om mensen de eerste en beste auto aan te bieden die zij zich kunnen permitteren”, zei Piech. “Dat kunnen we niet bereiken zonder een compleet nieuw begin.” Om beter met de Japanse producenten te kunnen concurreren, moet de produktietijd van een auto bij VW worden teruggebracht van 19 naar 13 uur. Een nieuwe fabriek is nodig om de huidige produktietechnologie compleet te vervangen, zegde Piech uit. VW overweegt de fabriek in Noord-Spanje te bouwen.

Piech zei te hopen dat Volkswagen in het derde kwartaal van dit jaar uit de rode cijfers kan klimmen. In het tweede kwartaal zal het verlies lager zijn dan het netto-verlies van 1,25 miljard mark (1,4 miljard gulden) dat VW in het eerste kwartaal leed, zei financieel directeur Werner Schmidt. Over het hele boekjaar 1992 boekte Volkswagen nog een winst van 147 miljoen mark.

Volgens Ferdinand Piech heeft de VW-groep sterk te lijden van de dalende vraag in heel Europa. Hij voorspelde dat de recessie op de Westerse markten nog tot ver in 1994 kan voortduren. VW heeft de laatste weken een lichte verbetering op de Duitse automarkt gesignaleerd, maar minder dan het vraagcijfer waarop was gehoopt. Over de eerste vijf maanden van dit jaar heeft Volkswagen zijn produktie met 200.000 auto's verminderd. Verder is besloten de geplande investeringen voor dit jaar in de Audi AG divisie en in het Spaanse dochterbedrijf Seat stop te zetten.

Ferdinand Piech hield een krachtig pleidooi ter verdediging van zijn nieuwe produktiemanager Jose Ignacio Lopez de Arriortua, die ervan is beschuldigd geheime documenten van zijn vorige werkgever General Motors in de Verenigde Staten te hebben meegebracht naar Volkwagen. “Ik verwerp dit in de meest duidelijke termen”, zei Piech. “Het is voor mij onbegrijpelijk, deze manier waarop geprobeerd wordt niet alleen de onberispelijke reputatie van Lopez en zijn collega's in discrediet te brengen, maar ook het imago van de hele Volkswagen-onderneming”, aldus Piech, die zei trots te zijn op de technische ontwikkeling van Volkswagen en geen enkele behoefte te hebben aan de kennis van zijn concurrenten.

Klaus Liesen, de voorzitter van de raad van commissarissen, deed geruchten als zou Lopez bij Volkswagen een salaris van 5 miljoen mark was aangeboden af als “fantasie”. Het salaris is “minder dan een derde” (daarvan), kon hij bevestigen. (Reuter)