Unilever met ijs op Oosteuropese markt

Het voedingsmiddelenconcern Unilever - vorig jaar goed voor 76,6 miljard gulden omzet en 4 miljard gulden winst - heeft gisteren in de Hongaarse stad Veszprem (nabij het Balatonmeer) zijn nieuwste ijsfabriek geopend.

In een nieuw gebouwde produktiehal wordt per uur 5000 liter ijs geproduceerd. Bij de produktie en verkoop van consumptieijs zijn in Hongarije 600 mensen betrokken, waarvan 150 in de nieuwe fabriek. Het bedrijf heet Eskimo Veszprem en is opgezet in samenwerking met de Ice Cream Group, één van de vijf voedingsgroepen van Unilever, zo heeft het Rotterdamse concern medegedeeld.

Unilever borduurt in Veszprem verder op de ijsactiviteiten van VMTV. Deze voormalige Hongaarse staatszuivelonderneming werd in januari vorig jaar door Unilever overgenomen. In de overneming, de modernisering en de opbouw van een landelijk distributienet is dertig miljoen dollar gestoken.

De ijsconsumptie in Hongarije wordt per hoofd van de bevolking jaarlijks gemeten op drie liter ijs. In Oostenrijk is dat zes liter, in Denemarken tien à elf en in Zweden zelfs zestien liter per hoofd.

Behalve ijs produceert en verkoopt Unilever in Oost-Europa ook margarine, thee, wasmiddelen en persoonlijke verzorgingsprodukten. De afgelopen twee jaar is in Oost-Europa voor ongeveer 360 miljoen gulden in die sectoren genvesteerd. Unilever Polska bezit nu twee margarinefabrieken, een waspoederfabriek en een ijsfabriek met in totaal 1400 werknemers. In Hongarije is Unilever Magyarorszag werkgever van 1750 man in vier fabrieken - inclusief de gisteren in bedrijf gestelde nieuwe ijsfabriek in Veszprem. In Tsjechië heeft Unilever PTZ ongeveer 600 personeelsleden. Dat bedrijf produceert eetbare vetten en oliën, toiletzeep en huidcrèmes.