Skin

Peter Milligan, Brendan McCarthy en Carol Swain: Skin. Uitg. Tundra publishing. Prijs ƒ 14,-

Zes pagina's uitleg gaan in de Britse "graphic novel' Skin aan de eerste tekeningen vooraf. De lezer krijgt een voorwoord van de auteurs en inleidingen over het kalmerende middel thalidomide ("Softenon') en het fenomeen skinheads te lezen alvorens de hoofdpersoon wordt gentroduceerd. Deze Martin Achitson ("Atchet') is een vijftienjarige jongen die met korte misvormde armpjes werd geboren omdat zijn moeder thalidomide gebruikte tijdens haar zwangerschap. Hij wordt door zijn vrienden een wanker ("rukker') genoemd, hoewel dat scheldwoord niet letterlijk moet worden genomen: "He couldn't even shake his own knob, wipe his ass or comb his hair. But he didn't need to comb his hair. He was a Skin." De toon van het verhaal is daarmee gezet.

Skin is een gewelddadige, nihilistische strip over de grofgebekte skinhead-cultuur in Engeland. "Close your legs and go get some booze,' is nog één van de vriendelijkste opmerkingen die vrouwen in het verhaal te horen krijgen. Door het platte taalgebruik en het rauwe geweld werd het voor de makers nog een hele opgave het verhaal gepubliceerd te krijgen. Tot vier keer toe haakten uitgevers op het laatste moment af. In het najaar van 1992, drie jaar na voltooiing, werd de strip toch nog uitgebracht. Nu sluit Skin mooi aan op de discussie die recentelijk is opgelaaid naar aanleiding van het weergeven van geweld. Wat voor films als C'est arrivé près de chez vous en Reservoir Dogs geldt, is ook op Skin van toepassing: Moet al dat geweld? Ja, dat moet! Er gaat een verontrustend realisme schuil achter de agressie in Skin. Hoe onberedeneerd en zelfdestructief de gedragingen van de misvormde hoofdpersoon ook zijn, ze ontlopen de werkelijkheid nauwelijks. Daarmee is overigens nog niet gezegd dat Skin een goede strip is. De bontgekleurde kaderloze pagina's en de setting mogen dan origineel en boeiend zijn; het ontbreekt Skin aan dramatische opbouw of spanning. Het verhaal, dat in een kaarsrechte lijn op een obligaat einde afstevent is - als zo vaak in strips - de achilleshiel.

    • Erik Spaans