Servische justitie wil verbod op grootste oppositiepartij

BELGRADO, 4 JUNI. De Servische justitie wil de belangrijkste oppositiepartij, de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, verbieden. Volgens woordvoerders van de SPO is partijleider Vuk Draskovic, die deze week werd gearresteerd, na zijn aanhouding zo zwaar mishandeld dat hij in levensgevaar is.

Het voorstel voor een verbod van de SPO werd gisteren door de procureur-generaal ingediend bij het Constitutionele Hof van Servië en gemotiveerd met het argument dat de SPO betrokken is geweest bij de organisatie van grote demonstraties tegen de regering van president Milosevic, niet alleen die van afgelopen dinsdag, maar ook die van maart 1991 en juni vorig jaar. Bij de demonstratie van maart 1991 vielen doden; ook afgelopen dinsdag kwam bij de rellen in Belgrado één persoon om het leven, een politieman die woensdag aan een kogelwond overleed. Tientallen anderen werden gewond; zeker zeven mensen liepen kogelwonden op.

De SPO heeft volgens de procureur-generaal opgeroepen tot de gewelddadige omverwerping van het bewind in Servië, hetgeen zou neerkomen op “een ernstig misbruik van de grondwettelijk gegarandeerde vrijheid van politieke activiteit”.

Een woordvoerder van de SPO, algemeen secretaris Vladimir Galic, wees de beschuldiging van de prcureur-generaal van de hand als “belachelijk”. “Dit is een poging het denken tot misdrijf te bestempelen”, aldus Gajic. De SPO heeft het aftreden van de regering geëist, zo voegde hij daaraan toe, maar nooit de omverwerping van het bewind.

De SPO liet gisteren in een verklaring weten te vrezen voor het leven van Vuk Draskovic - schrijver en parlementariër - en zijn vrouw Danica, die na de demonstraties van dinsdag samen met 120 andere opposanten werden gearresteerd en daarbij zwaar zouden zijn mishandeld. Volgens de verklaring werden Draskovic en zijn vrouw “lichamelijk gefolterd”. Volgens een SPO-parlementariër, Cedomir Efendic, die dinsdag werd gearresteerd maar inmiddels is vrijgelaten en die Draskovic heeft gezien, heeft de partijleider een gebroken arm en wonden in het gezicht en aan een been. Hij zou woensdag “nauwelijks bij kennis” zijn geweest toen Efendic hem voor het laatst zag in een politiebureau in Belgrado.

Gisteren meldde het blad Borba dat Draskovic wegens zijn aandeel in de demonstraties van dinsdag tot twee maanden gevangenisstraf is veroordeeld. Dat bericht is van officiële zijde echter niet bevestigd. Een van Draskovic' advocaten slaagde er pas gisteren in hem op te sporen; hij vond de opositieleider in de centrale gevangenis van Belgrado. Volgens de advocaat wordt hij vandaag voorgeleid, waarna zal worden beslist over de verlenging van zijn detentie. De advocaat zei niets over de gezondheidstoestand van Draskovic. (AP)