Sasja geeft Medvedev vertrouwen

PARIJS, 4 JUNI. Sasja kon gisteren niet naar het tennis van zijn vriend Andrei kijken. Het jongetje, vier jaar oud, moest met zijn moeder naar het consulaat om een visum te regelen. Hij miste de zege van de 18-jarige Andrei Medvedev uit de Oekrane op de Zweed Stefan Edberg in de kwartfinale van Roland Garros.

“We gaan Stefan verslaan. We hebben al van hem gewonnen in Stuttgart”, had Sasja, het zoontje van Medvedevs trainer en landgenoot Dogolpopov, 's ochtends bij het ontbijt uitgeroepen, vertelde Medvedev. “En Bruguera is geen probleem. Daar heb je al drie keer van gewonnen. Courier wordt moeilijk, maar het kan.” Medvedev speelt in de halve finale tegen Bruguera, Courier tegen Krajicek.

Medvedev had Sasja gisteren niet gemist. “Ik was zo met de wedstrijd bezig dat ik geen tijd had om naar de tribune te kijken.” In de rustpauzes leunde hij steeds met gesloten ogen achterover in zijn stoel. “Sasja begrijpt niet precies wat hij zegt, maar het geeft me wel vertrouwen. Hij is de beste toeschouwer in het stadion. Hij klapt altijd voor me.”

Medvedev ontregelde het aanvallende spel van Edberg met vijftien winnende passeerslagen en met acht wonderschone lobs die over Edberg zeilden en ruim binnen de lijnen bleven. Hij had woensdag Edberg in de eerste set slechts zeven punten toegestaan en won met 6-0. Bij 5-5 in de tweede set werd de partij afgebroken omdat regen verder spelen onmogelijk maakte. Gisteren won Edberg de tie-break van de tweede set, maar werd hij in de derde en vierde set in de voorlaatste game gebroken: 6-0, 6-7, 7-5, 6-4.

Ook dit jaar zal de 26-jarige Edberg niet winnen in Parijs, de enige grand-slam die nog ontbreekt op zijn erelijst. “Ik geef mezelf nog één, twee jaar een kans”, zei Edberg na afloop.