Prins Sihanouk trekt plan voor regering al weer in

PHNOM PENH, 4 JUNI. Het Cambodjaanse interimstaatshoofd, prins Norodom Sihanouk, heeft vandaag, minder dan 24 uur nadat hij de vorming van een coalitieregering onder zijn leiding had aangekondigd, dit plan al weer ingetrokken.

Sihanouk zei in een verklaring dat er “belangrijke problemen” waren gerezen die hem verhinderden de regering, die had zullen bestaan uit twee partijen: Funcinpec, geleid door Sihanouks zoon, prins Norodom Ranariddh, en de ex-communistische Cambodjaanse Volkspartij (CPP) van premier Hun Sen, tot stand te brengen. Funcinpec is als overwinnaar uit de bus gekomen van de vorige week gehouden verkiezingen; de partij behaalde ruim 45 procent van de stemmen, tegenover 38 procent voor de CPP.

Het blijken Funcinpec en met name prins Ranariddh zelf te zijn die zich nu tegen Sihanouk hebben gekeerd. Premier Hun Sen, die in de optiek van Sihanouk evenals Ranariddh vice-premier had moeten worden, verklaarde zich gisteren meteen akkoord met de vorming van de coalitieregering. Hun Sen bruskeerde daarmee een orthodoxe factie in zijn eigen partij, die Funcinpec beschuldigde van verkiezingsfraude en die dreigde de verkiezingsuitslag naast zich neer te leggen.

Prins Ranariddh, die de afgelopen dagen in Thailand en het westen van Cambodja verbleef, heeft zijn vader laten weten niet tegen een regering met de CPP te zijn, maar dat de verkiezingsoverwinning van Funcinpec in het voorgestelde plan niet goed tot uitdrukking kwam. Ranariddh werd vandaag in Phnom Penh verwacht. De regering van Sihanouk had gisteren nog gezegd de steun van Ranariddh te hebben, maar daarin blijkt hij zich te hebben vergist.

In een boodschap van Sihanouk heette het vandaag dat Cambodjanen en functionarissen van de Verenigde Naties hem beschuldigden van een “constitutionele staatsgreep” en, zo zei de 70-jarige Sihanouk: “daarom zie ik af van het premierschap en de vorming van een nationale regering”.

De prins, die tussen 1941 en 1970 de Cambodjaanse politiek beheerste als achtereenvolgens koning, regeringsleider en staatshoofd, had zich gisteren behalve het premierschap ook de functies van opperbevelhebber van de strijdkrachten en hoofd van politie toegeëigend. Na zijn terugkeer naar Cambodja, eind 1991, was hij door Hun Sen al aangesteld als interimstaatshoofd.

Sihanouk passeerde met zijn manoeuvre bovendien het tijdelijk bestuur van de Verenigde Naties over Cambodja (UNTAC), dat had bepaald dat de vorming van een nieuwe Cambodjaanse regering diende te geschieden door gekozen politici, terwijl Sihanouk vorige week geen kandidaat was.

De Rode Khmer, tussen 1982 en 1991 de bondgenoot van Sihanouk tegen het bewind in Phnom Penh, heeft zich tot nu toe afzijdig gehouden van het politieke gekrakeel. Wel liet de Rode Khmer gisteren weten de levensvatbaarheid van de nieuwe coalitieregering niet hoog in te schatten. (AP, Reuter)