"Politie pleegt helft alle moorden in São Paulo'

SÃO PAULO, 4 JUNI. Eén op de twee moorden in de Braziliaanse staat Sao Paulo wordt gepleegd door de militaire politie.

Bataljons van de politie doen wedstrijden wie de meeste burgers doodt. De daders blijven meestal ongestraft. Dit schrijft de mensenrechtenorganisatie "Human Rights Watch' in een onlangs gepubliceerd rapport.

In 1992 werden 1470 van de 2774 in São Paulo gepleegde moorden toegeschreven aan de politie. “Ze denken dat ze iedereen die arm of zwart is of steelt mogen doden”, zegt een getuige in het rapport. Het geweld tegen straatkinderen neemt volgens mensenrechten-activisten "dramatische vormen' aan. De politie schrijft de doden officieel toe aan confrontaties tussen rivaliserende benden.

Het politiegeweld culmineerde in oktober vorig jaar in een bloedbad bij een gevangenisopstand. Toen in het Casa de Detenção in São Paolo een opstand uitbrak, bestormde de militaire politie zonder gerechtelijk bevel de cellen en doodde 111 veelal ongewapende gevangenen. Uit een rapport van Amnesty International over de zaak blijkt dat de politie na de slachtpartij eerst de sporen probeerde te verwijderen en de gewonden aan hun lot overliet. De internationale verontwaardiging over het bloedbad lijkt enige invloed te hebben gehad op het gedrag van de politie. Het aantal politiemoorden in San Paulo daalde dit jaar van 57 in januari naar 35 in april. (AFP)