Patricia Cornwell

Patricia D. Cornwell: Al wat overblijft. Vertaling Annette Zeelenberg. Uitg. Luitingh Sijthoff, 328 blz. Prijs ƒ 29,90. De Engelse pocketeditie van All That Remains verscheen bij Warner Books, prijs ƒ 18,95; de Amerikaanse bij Avon Books, prijs ƒ 19,15.

De Amerikaanse patholoog-anatoom Kay Scarpetta is nu ook in het Nederlands aan haar derde avontuur toe. In Al wat overblijft (All That Remains) wordt er weer heel wat afgesneden in dood vlees; het lijkt wel of de schrijfster Patricia D. Cornwell zich verplicht voelt in ieder nieuw boek met nog wat meer gruwelijke anatomische details voor de dag te komen. Dit keer gaat het om de halfvergane lichamen van jonge stelletjes die her en der in de bossen van Virginia worden aangetroffen; Scarpetta kan na zo'n lange tijd niet eens meer de doodsoorzaak vaststellen. Ze zoekt naarstig naar sporen van de seriemoordenaar die bij zijn slachtoffers een speelkaart achterlaat en wordt daarbij op haar nek gezeten door de moeder van het laatste slachtoffer, een zwaargewicht in het Amerikaanse justitiële apparaat. Ook een bemoeizieke journalistieke vriendin volgt haar op de voet.

Net als in haar vorige Scarpetta-thriller Body of Evidence trekt Cornwell de lezer moeiteloos naar de ontknoping: het vinden van de seriemoordenaar. Daar neemt het opvallend sombere verhaal nog snel even een paar verrassende wendingen. Alles wat overblijft is spannend zonder dat er veel vuurwerk aan te pas komt: Dr Scarpetta is het soort speurder dat het grootste gedeelte van het verhaal achter de feiten aanloopt. De meeste actie speelt zich in haar koele hoofd af: combineren en deduceren. Wat gelukkig ontbreekt is de quasi-opgewekte, schmierende Jet-zet-door-toon die zoveel thrillers van hedendaagse Amerikaanse vrouwelijke misdaadschrijvers kenmerken.

    • Dennis de Hoop