Nauwelijks incidenten bij staking openbaar vervoer

ROTTERDAM, 4 JUNI. De stakingen van het openbaar vervoer (waaronder de veerdienst tussen het centrum en Amsterdam-Noord) en bij enkele stadsdelen in Amsterdam zijn vandaag zonder noemenswaardige incidenten verlopen. De verkeersdrukte in en om de hoofdstad bleef beperkt tot een file van enkele kilometers voor de noordelijke ingang van de IJ-tunnel die in de loop van de ochtend oploste.

In een kort geding dat was aangespannen door het streekvervoer in de regio Amsterdam (NZH, CN en VAD) tegen de ambtenarenbonden werd gisteren door bemiddeling van rechtbankpresident R. Gisolf overeenstemming bereikt tussen de parijen over de doorgang van de streekbussen naar een aantal stations in het centrum. Bij eerdere stakingen ondervonden de streekbussen hinder van gemeentelijke stakers die het doorrijden beletten. Er werd overeengekomen dat de streekbussen uitsluitend bij de eindhaltes passagiers konden laten uit- en instappen.

Een woordvoerder van de NZH meldde vanmorgen dat de afspraken worden nageleefd. Wel werden enkele zogeheten Shuttle- en expres-bussen aan de gemeentegrens de doorgang belemmerd. Volgens de stakers doorbraken deze bussen de afspraken door toch passagiers onderweg af te zetten en op te pikken. Volgens de NZH betreft het hier echter specifieke forensenlijnen waarop de passagiers een vast abonnement hebben en die niet tot het openbare lokale vervoer behoren.

In Den Haag werd vandaag voor de tweede dag gestaakt bij de gemeentelijke dienst Parkeerbeheer. In de stad zijn gisteren en vandaag geen parkeerbonnen uitgedeeld of wielklemmen aangebracht. De staking loopt morgen af. In Utrecht, Leiden en Goes zijn stiptheidsacties begonnen bij de reinigingsdiensten. Het huisvuil wordt alleen meegenomen als het volgens de regels wordt aangeboden. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben deze stiptheidsacties, die al drie weken duren, tot chaos in sommige wijken geleid. Ook in de afgelopen nacht zijn her en der stapels vuilnis in brand gestoken.

Niet bekend

In de onderhandelingen over de ambtenaren-CAO's bij gemeenten, provincies en het rijk zit op dit moment geen enkele beweging, zei een woordvoerder vanmorgen namens de bonden AbvaKabo, CFO en Novon.

Pag.3: Bonden eisen beter loonbod

De ambtenaren eisen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent ter compensatie van de verwachte prijsstijgingen. De overheid vindt dat percentage te hoog. De provincie-ambtenaren (14.000) zouden in de loop van vandaag een besluit nemen over een ultimatum aan de werkgevers, het Interprovinciaal Werkgevers Verband (IWV).

Het IWV heeft de ambtenaren een structurele salarisverhoging van 0,7 procent geboden vanaf 1 januari 1994 en een eenmalige uitkering van zes procent van een maandsalaris op 1 oktober. De bonden eisen 2,5 procent loonsverhoging.

Maandag overleggen de bonden voor de ruim 118.000 rijksambtenaren of zij tot acties zullen overgaan. Maandagmiddag om twaalf uur uur loopt het ultimatum van de rijksambtenaren aan minister Dales (binnenlandse zaken) af. Tot nu toe biedt zij één procent salarisverhoging. De bonden, die 2,5 procent eisen, wachten tot maandagmiddag op een beter bod.