KLM bezuinigt nog eens 400 miljoen

AMSTELVEEN, 4 JUNI. Luchtvaartmaatschappij KLM wil dit jaar de kosten met nog eens 300 à 400 miljoen gulden verlagen. Voor de nieuwe bezuinigingen zal in de eerste plaats het personeel van de KLM worden aangesproken.

Dit zei president-directeur drs. P. Bouw van de KLM gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de luchtvaartmaatschappij. De KLM wil daarnaast haar meest exclusieve en duurste dienst, de Royal Class, in fasen afschaffen. In twaalf Boeings 747-300 moeten de Royal Class-stoelen plaats maken voor Tourist Class-stoelen. Gekeken wordt ook naar inkrimping van de KLM-vloot.

Bouw noemde de mondiale malaise in de luchtvaart aanleiding voor versterkte en versnelde besparingen. De nieuwe miljoenenbezuiniging, waarbij de KLM 6 tot 8 procent op de benvloedbare kosten wil besparen, komt boven op de lopende bezuinigingsoperaties waarmee de maatschappij in 1991 begon.

Volgens Bouw is verdere kostenverlaging absolute voorwaarde voor winstherstel. “Alle inspanning zal het komende jaar gericht zijn op winstherstel. Zonder voldoende winst kan de KLM in de toekomst geen beroep doen op de kapitaalmarkt”, zei de KLM-topman gisteren. De luchtvaartmaatschappij streeft er volgens Bouw naar dit jaar een winst te maken van zes procent van de omzet, ofwel ruim 400 miljoen gulden per jaar. Het afgelopen boekjaar leed de KLM een verlies van 562 miljoen gulden. Deelnemingen in buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, waaronder het belang van twintig procent in het Amerikaanse Northwest, waren de grote boosdoener. Zij kostten de KLM het afgelopen boekjaar in totaal 388 miljoen gulden.

De KLM verwacht dat vergaande samenwerking, waarover op dit moment met Austrian, SAS en Swissair wordt gesproken, eveneens zal leiden tot kostenbesparingen. De gesprekken verlopen, met name door Zwitserse en Oostenrijkse scepsis, trager dan verwacht. Volgens Bouw beginnen de formele onderhandelingen tussen de vier maatschappijen pas eind deze zomer.