Hohenbüchler

Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. T/m 3 juli. Di t/m vr 10-13 en 14-18u, za. 14-18u. Van de Hohenbüchlers is ook werk te zien op de tentoonstelling Sonsbeek '93 in Arnhem.

Wie niet al te lang stilstaat bij de tamelijk ondoorzichtige kunst van de tweelingzusters Christine en Irene Hohenbüchler (Wenen, 1964), amuseert zich waarschijnlijk kostelijk. In vreemde meubelsculpturen in ziekenhuisstijl exposeren ze beeldjes van geappliceerde sliertjes siliconenkit, vreemdvormige knuffelkussentjes en computertekeningen van sportwagens en vrachtauto's. De sculpturen en tekeningen zijn het resultaat van een samenwerkingsproject dat de Hohenbüchlers onder de titel "Herbar' zijn aangegaan met de Kunstwerkplaats Lienz in Oost-Tirol. Onder begeleiding van beeldend kunstenaar Kurt Baluch maakt daar een groep van ongeveer twintig verstandelijk gehandicapten intrigerende kunstwerken. Helmut Trojer tekent bijvoorbeeld fotomodellen uit advertenties Lucebert-achtig na. Van een zoenend stelletje maakt hij twee grimmige wezens die in elkaar verstrikt zijn geraakt.

De Hohenbüchlers, die na hun kunstopleiding in Wenen studeerden aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht, gaven twee jaar geleden een fraai vormgegeven boek uit over hun project. Werk van gehandicapten presenteren zij in combinatie met foto's van handen en gezichten van de makers en een korte beschrijving van een plant uit de Oostenrijkse flora. Een deel van de tekst werd gezet in een vrij onleesbaar alfabet; sommige letters zijn vervangen door cijfers, die wat vorm betreft enige overeenkomst vertonen met de letters. Zo staat de 6 voor een b.

Je vraagt je af waar al deze toevoegingen bij de vaak ontroerend mooiereprodukties van werk van de Werkplaatsleden toe dienen. Als het de bedoeling is om de kwaliteit van hun werk te verhogen, dan kunnen de Hohenbüchlers er beter met hun vingers afblijven. Het afleveren van halffabrikaten in Lienz met het verzoek er iets mee te doen - dit gebeurde bijvoorbeeld met de knuffelkussentjes - lijkt een truc om onder het mom van een samenwerkingsproject de gehandicapten iets te ontfutselen.

    • Mark Peeters