Elektronisch betalen mogelijk binnen Europa

Nog dit jaar kunnen bezitters van een bankpin- of Eurocheque-pas internationaal betalen, zij het op bescheiden schaal.

Dat wordt mogelijk gemaakt door Europay, een samenwerkingsverband van Europese banken op het gebied van betalingsverkeer. Vanaf de zomermaanden is het voor Nederlanders mogelijk om in Spanje bij enkele bedrijven in de toeristische sector te betalen, in de loop van het jaar volgen Italië, Oostenrijk, België en Duitsland.

Europay is het resultaat van de fusie tussen Eurocheque International, Eurocard International en European Payment System Service (EPSS) in september vorig jaar. Daarmee zijn ook de drie afzonderlijke betaalnetwerken in elkaar geschoven, hetgeen de banken een groot kostenvoordeel moet opleveren.

De nieuwe betalingsfaciliteiten biedt Europay aan onder de naam European Debit Card (EDC) en Maestro, respectievelijk geschikt om elektronisch te betalen in Europa en over de gehele wereld. Eind van dit jaar zullen er in totaal 48 miljoen betaalkaarten met de EDC- of Maestro-voorziening in omloop zijn, waarvan 42 miljoen Eurocheque-kaarten en 6 miljoen bankpasjes.

Met de nieuwe faciliteiten hopen de banken in de eerste plaats het gebruik van de Eurocheque terug te dringen. Verder biedt de nieuwe internationale betaalpas door de pin-controle goede mogelijkheden om fraude tegen te gaan.