EG wil import Japanse auto's verder beperken

BRUSSEL, 4 JUNI. De Europese Commissie wil een verdere vermindering van de import van auto's uit Japan om de Europese auto-industrie te beschermen tegen de gevolgen van de sterk dalende vraag. Dat is gisteren door een woordvoerder van de Commissie meegedeeld. Japan is uitgenodigd voor nieuwe onderhandelingen.

Volgens de Europese Commissie zijn er in de eerste vier maanden van dit jaar 17,8 procent minder nieuwe kentekenbewijzen afgegeven, vergeleken met dezelfde periode vorig in 1992.

Begin april hebben de EG en Japan al afgesproken dat Japan zijn auto-export naar de EG-landen dit jaar met 9,4 procent zou verminderen tot 1.089.000 stuks. Maar toen gingen de partijen nog uit van een daling van de auto-verkopen in de gemeenschap met 6,5 procent dit jaar, tot ruim 13 miljoen stuks. Op grond van de verkoopcijfers tot dusverre tekent zich een veel sterkere daling af. De woordvoerder zei gisteren dan nu rekening wordt gehouden met een daling van 10 tot 12 procent. Volgens de EG is in april afgesproken dat over het maximale importniveau uit Japan opnieuw onderhandeld zou worden als de vraag sterker daalt dan was voorzien.

De vermindering van de vraag wordt geweten aan de economische recessie, maar ook aan seizoensinvloeden. De woordvoerder van EG-commissaris Bangemann voor industriezaken erkende dat de automarkt er begin vorig jaar veel slechter voor stond dan uiteindelijk uit de cijfers over het hele jaar naar voren kwam. Maar over het algemeen zijn de prognoses nu toch somberder. Bangemann heeft de Japanse minister van handel, Yoshiri Mori, per brief gevraagd de consultaties vóór de zomer te hervatten. (ANP/Reuter)