Eenmanstijdschrift

Gertjan van Leeuwen: God. Uitgegeven in eigen beheer, Dolomietenlaan 97a, 5022 JG Tilburg. Prijs ƒ 5,-

Voor een tweede nummer van God zou Gertjan van Leeuwen nog wel wat materiaal van anderen kunnen gebruiken, schrijft hij in het redactioneel van zijn eenmanstijdschrift. "Want nog een nummer voltekenen, dat kost me mijn rug.' Het is te hopen dat Van Leeuwens rug het nog even houdt, want het niveau van zijn blaadje is opmerkelijk hoog. Originaliteit is niet zijn sterkste punt; de stijl van Van Leeuwen roept herinneringen op aan een half dozijn humoristische tekenaars. Onderschriften als: "De verhalen van J.P.V. Vreekamp stelden niet veel voor, maar zijn interpunctie was weergaloos." maken duidelijk dat hij de absurdistische eenvoud van Kamagurka goed heeft bestudeerd. Hoewel Van Leeuwen dergelijke voorbeelden bijna schaamteloos navolgt mag het resultaat van zijn inspanningen er zijn. De cartoons, gags en korte verhalen in 'God' zijn prikkelend, vaardig getekend en bovenal grappig.

    • Erik Spaans