Dagbladunie en Sijthoff praten over overname

ROTTERDAM, 4 JUNI. Krantenuitgever Sijthoff Pers in Den Haag (Haagsche Courant) voert besprekingen met de Dagbladunie (NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad) voor een samenwerking of overneming.

Dit heeft interim-directeur van Sijthoff Pers, ir. J. Thierry vanochtend desgevraagd meegedeeld. Dagbladunie (onderdeel van Reed Elsevier) heeft nog geen bod uitgebracht. Volgens Thierry praat hij ook regelmatig met andere partijen, zoals de Perscombinatie, de Telegraaf en Wegener. “Maar soms is het zo dat een partij liever wil dat wij even op basis van exclusiviteit spreken.” De Dagbladunie blijkt die positie te hebben bedongen toen de uitgever een voorgenomen introductie van een met Sijthoff concurrerend huis-aan-huis-blad in de regio Gouda ter elfder ure afblies.

“Het zou onverstandig zijn als je met elkaar in bespreking bent een concurrend blad op te richten”, aldus Thierry.

Al een tijd kampt de Haagse uitgever met verliezen, die het gevolg zijn van teruglopende advertentie-omzet en weglopende abonnees. Vorig jaar boekte de Haagse uitgever een verlies van twaalf miljoen gulden. Volgens Thierry wordt er op dit moment met winst gedraaid en bestaat er de kans dat dit jaar quitte wordt gespeeld. “Wij zitten nu in een fase waarop wij kijken wat strategisch de beste oplossing is voor Sijthoff”, aldus Thierry.

De Dagbladunie wordt in de markt als een logische partner gezien omdat zij samen met Sijthoff het Rotterdams Dagblad en enkele huis-aan-huis bladen uitgeeft. Bovendien zitten de beide uitgevers in dezelfde regio. De Dagbladunie geeft naast de landelijke dagbladen Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad ook bladen in regio uit terwijl Sijthoff zich concentreert op groot Den Haag.

Volgens kringen rondom Sijthoff is er weerstand tegen overneming door de Dagbladunie omdat deze uitgever net een nieuwe drukkerij laat bouwen in de Waalhaven in Rotterdam. Daardoor zou een grote overcapaciteit aan drukkerijen ontstaan.

De Perscombinatie (De Volkskrant, Trouw en Het Parool) zou de Haagse drukkerijen mogelijk wel kunnen gebruiken. Door de liquiditeiten van de belangrijkste eigenaar van de Perscombinatie, de Stichting Het Parool, zou het overnamebedrag geen probleem zijn. Dat geldt ook voor De Telegraaf, die onlangs de Verenigde Noordhollandse Dagbladen inlijfde.

De meest expansieve dagbladuitgever van de laatste tijd, Wegener Tijl, wordt in uitgeverskring niet als een serieuze kandidaat gezien voor overneming van Sijthoff Pers. Analisten menen dat overname van het noodlijdende Sijthoff de winst per aandeel van Wegener te zeer onder druk zou zetten.