CHOCOLADESOUFFLÉS

Tijdens een proeverij voor wijnen uit Zuidwest-Frankrijk, kwam ik in gesprek met één van de wijnboeren. Hij had een ruime selectie dessert-

wijnen en ik vroeg hem wat hij als wijn zou adviseren bij een chocoladedessert. “Dat is niet moeilijk,” zei hij. “Er is maar een keus en dat is Banyuls.” Banyuls is een zoete versterkte wijn van de soort die ook bekend is als vins de liqueur. Na de combinatie geproefd te hebben, moet ik hem gelijk geven.

Voor 4 personen:

15 gram boter

1 eetlepel bloem

4 eetlepels hete melk

scheutje vanille-essence

25 gram pure chocolade

3 eetlepels suiker

2 grote eierdooiers

3 eiwitten

Warm de oven voor op 200 graden celsius. Smelt de boter in een kleine pan op een laag vuur en roer er de bloem door. Laat de roux onder voortdurend roeren 1 tot 2 minuten bakken, maar laat hem niet bruin worden. Roer er de melk door en breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en roer er de vanille-essence, chocolade en 1 eetlepel van de suiker door. Laat alles sudderen tot de chocolade gesmolten is en het mengsel dik is. Neem de pan van het vuur en laat even afkoelen. Klop de dooiers met 1 eetlepel van de suiker tot een schuimig geheel. Roer de dooiers door het chocolademengsel. Klop de eiwitten met de laatste eetlepel suiker tot stijve pieken. Schep een kwart van de stijve eiwitten door het chocolademengsel om het luchtiger te maken. Schep de rest van het eiwit voorzichtig door het chocolademengsel. Vet 4 kleine

soufflébakjes in met wat zachte boter en bestrooi ze licht met wat suiker. Schep het soufflémengsel in de bakjes. Zet de bakjes in een ondiepe ovenschaal. Giet zoveel heet water in de ovenschaal dat de bakjes tot circa de helft in het water staan. Zet de ovenschaal circa 20 minuten in de oven tot de soufflés mooi gerezen zijn. Dien onmiddellijk op.

    • Kim Maclean