Begemann naar nieuw dieptepunt door accountant

AMSTERDAM, 4 JUNI. Het bedrijvenconglomeraat Begemann was vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs de gebeten hond. De koers van het aandeel duikelde 5,20 gulden omlaag tot een nieuw dieptepunt van 27 gulden door de publikatie van het jaarverslag gisteren.

AMSTERDAM In de loop van de ochtend trad enig herstel op, zodat de koers van het aandeel-Begemann om 12.30 uur 29,10 gulden noteerde tegen een slotkoers van 32,20 gulden gisteren. Het vorige dieptepunt bedroeg 28 gulden, een koers die werd genoteerd op 4 februari. De omzet lag rondom het middaguur op ongeveer 75.000 stukken, extreem hoog voor het fonds. “Zelfs uit het buitenland belden beleggers om te vragen wat er aan de hand was, terwijl je niet zou verwachten dat er nu nog buitenlanders in het fonds zitten”, meldde een handelaar vanmiddag.De afstraffing op de beurs volgt op de accountantsverklaring in het gisteren verschenen jaarverslag van de Begemann-groep, waar Joep van den Nieuwenhuyzen de scepter zwaait. De accountant spreekt zijn twijfels uit over het voortbestaan van dochteronderneming RDM, de scheepswerf die op het moment wordt gereorganiseerd. Eeen dergelijke opmerking is zeer ongebruikelijk in de accountantswereld. Bovendien wordt opnieuw gewag gemaakt van de belangenverstrengeling tussen Begemann en Van den Nieuwenhuyzen. Volgens een handelaar is er bij Begemann sprake van een “dermate creatief boekhouden dat het onzeker is of de onderneming in de huidige vorm de vuurpijlen nog gaat meemaken”.

Afgezien van Begemann bleef het op Beursplein 5 vanmorgen zeer stil in afwachting van de Amerikaanse werkloosheidscijfers die gsiteren ook Wall Street al verlamde. De EOE-index leverde 0,10 punt in op 307,01 bij zeer lage omzetten. De lethargie van Amsterdam was al ingezet met de zwakke beurzen in Londen en vooral New York.

KLM dat gisteren nog de beurs even mee omhoog trok na publikatie van de meevallende verliescijfers, was uit de gratie. De koers daalde 7 dubbeltjes cent tot 25,60 gulden, mede omdat de vraag van gisteren - voornamelijk short-dekking - wegviel. Bovendien werd de koersstijging van gisteren als toch wel wat overdreven bestempeld. De koers was daarmee weer bijna op het niveau van woensdag (slotkoers 25,40 gulden), de dag voor de bekendmaking van de jaarcijfers.

De gisteren ingezette ruil van aandelen Aegon voor ABN Amro hield ook vanmorgen aan. Aegon brokkelde daardoor drie dubbeltjes af op 82,20 gulden, terwijl ABN Amro 20 cent toevoegde op 51,70. Voor Philips was vier dubbeltjes winst weggelegd op 27,40 gulden. Het elektronica-concern profiteerde van de samenwerkingsverbanden die zijn gesloten voor de interactieve cd (CD-I), die allerwege wordt beschouwd als essentieel voor de overleving van de Eindhovense firma.

Op de lokale markt ging de aandacht uit naar GTI, die gisteren de winstprognose voor dit jaar naar beneden bijstelde. Rondom het middaguur was er nog geen openingskoers opgemaakt. In ieder geval noteert het aandeel ex-dividend 9 gulden. Gisteren bedroeg de slotkoers 181 gulden.

NEW YORK Angst voor inflatie en een lagere economische groei hebben de koersen op de beurs van New York gisteren onder druk gezet. De beleggers waren terughoudend met het kopen van aandelen in afwachting van de werkloosheidscijfers over mei die vandaag worden gepubliceerd en die gewoonlijk veel aanwijzingen bevatten over de ontwikkeling van de economie.

Gisteren noteerde de Dow Jones-index een verlies van 8,63 punten op een slot van 3544,82.

De verwachtingen over de cijfers zijn niet al te hoog gespannen. Sommige deskundigen denken dat het werkloosheidspercentage over de maand mei omhoog zal gaan van zeven naar 7,1. De groei van het aantal banen wordt gecshat op een magere 141.000.

Ook het inflatiespook dook weer op. De goudprijzen stegen zeer sterk door de verwachting dat de inflatie omhoog zal gaan. Op de goudmarkt werd voor een ounce goud (31,1 gram) 376,2 dollar geboden, een plus van ruim vijf dollar. Op de beurs bestaat de angst dat de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven op zal trekken. De meeste “blue chips” moesten daardoor een klein verlies accepteren. Vooral de koersen van de detailhandelszaken gaven terrein prijs. De detailhandelsverkopen in mei waren slechter dan verwacht.

De dollar kwam op de valutavloer van New York nauwelijks in beweging. In New York noteerde de dollar tegen het eind van de handel 1,7930 gulden. Woensdag behaalde de “greenback” 1,7920 gulden. Ook de valutahandelaren wachten op de belangrijke werkloosheidscijfers.

TOKIO Ook op de beurs van Tokio viel niet veel te beleven. De Nikkei-index daalde met 196,8 punten naar 20.882 punten. De dollar bleef laag ondanks een hoopvolle stijging aan het begin van de handel en sloot uiteindelijk op 107,25 yen.